La Vanguardia (Català)

Pau Gasol invoca la força mental contra el factor pista

- JUAN B. MARTÍNEZ

Al maig el Sinan Erdem tremolava. 15.000 aficionats saltaven com possessos. El Fenerbahçe acabava de guanyar la primera Eurolliga per a Turquia. Aquell pavelló vol tornar a tremolar de passió avui (17.45 h). El factor ambiental és un dels principals esculls que haurà d’esquivar Espanya per ser als quarts de l’Eurobàsque­t, on espera Alemanya, que va sorprendre França. Un simple cop d’ull a les plantilles permet arribar a una única conclusió: que, sobre el paper, la selecció espanyola és molt superior. Però en una pista calenta tot és possible i l’equip turc, com a local, ha aconseguit rendir altres vegades per sobre de les seves possibilit­ats. Com a l’Europeu del 2001 i el Mundial del 2010, tots dos en territori otomà, en què van aconseguir penjar-se la medalla de plata.

Per evitar-ho, Espanya, invicta, només pensa a imposar el seu bàsquet. “Hem de fer el nostre joc, desgastar-los i buscar els nostres avantatges. L’equip ha de ser fort mentalment i no marxar mai del partit, sent conscients que ells no paren de pressionar durant tot el matx”, deia el líder Pau Gasol. “Hem de limitar les pèrdues perquè ells són especialis­tes, els millors del tor- neig, a provocar errors del contrari. Cal tenir el cap fred”, raonava Sergio Scariolo, serè, des de l’hotel Polat Renaissanc­e. Allà estan concentrad­es les seleccions, en un establimen­t que ha reforçat la seguretat i on el menjador sembla tan gran com una pista de bàsquet, amb taules de fins a 20 comensals.

L’obsessió d’Espanya és que els aspectes externs no s’imposin. “Em preocupari­a menys jugar contra Turquia en un altre lloc. És dels pitjors encreuamen­ts que ens podia tocar. Cal oblidar-se d’això. Aquestes situacions influeixen si jugadors i àrbitres es deixen influir; si no, no. Hem d’aïllar-nos”, admetia Scariolo. Si per fora els turcs presenten els alers atlètics Cedi Osman i Furkan Korkmaz, per dins Espanya té molt més arsenal. La selecció arriba com a mínim als quarts en tots els tornejos d’ençà del 2001.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain