La Vanguardia (Català)

El fiscal vol els Mossos sota el control del Govern central

Pretén posar la policia catalana a les ordres del Ministeri de l’Interior El major Trapero reclama que la instrucció se li doni per escrit

-

La UB, ocupada. Centenars d’estudiants mantenien ocupat l’edifici històric de la Universita­t de Barcelona al tancament d’aquesta edició. Durant el dia, els concentrat­s van tallar la Gran Via en defensa de l’1-O.

Va passar dijous al despatx del fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada. Estaven convocats els comandamen­ts a Catalunya de la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d’Esquadra per explicar què havia fet cadascú sobre l’ordre d’ “impedir la celebració” del referèndum i quins plans havien dissenyat per als propers dies. La trobada va tenir un convidat sorpresa, el tinent coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, cap del Gabinet de Coordinaci­ó i Estudis de la Secretaria d’Estat, número tres del Ministeri de l’Interior. Tot just començar la reunió, el fiscal va anunciar que a fi de coordinar la política de seguretat a Catalunya dels propers dies, delegava aquella tasca en el número tres del Ministeri de l’Interior.

A Trapero li va canviar la cara. Pérez de los Cobos va prendre la paraula i va explicar que aquest comandamen­t “puntual” de la seguretat ciutadana a Catalunya es podia fer a partir d’un parell d’articles de la llei orgànica de Forces i Cossos de Seguretat, que fins ara no s’havien posat mai en pràctica. El major va recordar que els Mossos d’Esquadra són la policia integral de Catalunya, que tenen plenes competènci­es i capacitat per garantir la seguretat els pròxims dies. A més, va demanar al fiscal general que l’ordre de tenir per sobre un polític del Ministeri de l’Interior l’hi lliurés per escrit i que les noves directrius s’explicites­sin amb detall.

La Vanguardia ha tingut coneixemen­t dels detalls d’aquella reunió de dues fonts diferents.

Durant la breu i tensa trobada, Trapero va avançar al fiscal que s’oposaria que des del Ministeri de l’Interior es dirigís els Mossos amb l’excusa de la coordinaci­ó. Fonts de la policia van recordar ahir que és la Junta de Seguretat de Catalunya la que regula la coordinaci­ó de totes les policies. I que hi ha una taula, renovada recentment, que s’ocupa de treballar en aquesta coordinaci­ó. Avui proposarà que sigui aquest organisme, tècnic i policial i no polític, el que s’encarregui de gestionar la coordinaci­ó dels tres cossos aquests dies tan complexos.

El fiscal va donar per acabada la trobada i els va citar per a una nova reunió que es farà avui. Se suposa que el fiscal general José María Romero de Tejada haurà de portar l’ordre per escrit en què situa el tercer del Ministeri de l’Interior al capdavant dels dispositiu­s de seguretat que es duguin a terme a Catalunya els propers dies.

La Generalita­t ja no dubta gens que la intenció del Govern central és recuperar competènci­es en matèria de seguretat. Entenen que ho van començar a fer després dels atemptats de l’agost a Barcelona i Cambrils, quan alguns responsabl­es d’Interior van posar en dubte la feina dels Mossos durant i després dels atacs gihadistes.

I ho estan fent especialme­nt aquests dies, quan, sempre segons el conseller d’Interior, Joaquim Forn, el relat que s’està divulgant del que passa a Catalunya és el d’una situació de desordres de carrer incontrola­ts que els Mossos no aturen.

Trapero va difondre dimecres una nova circular interna, conscient dels moments complexos pels quals passen els 17.000 policies sobre els quals mana. Els va insistir que totes les accions havien de ser mesurades i proporcion­ades. I això, insisteixe­n els comandamen­ts dels Mossos, és el que “s’està fent”.

En la reunió de dijous, Trapero portava un informe sobre el que havien fet fins ara els Mossos, després de l’ordre del fiscal general de l’Estat. Va presentar mig centenar d’atestats, principalm­ent amb algunes petites confiscaci­ons, identifica­cions i els informes amb els actes que s’havien fet fins ara. “Estem fent el que se’ns ha demanat. La Guàrdia Civil fa vuit mesos que porta una investigac­ió secreta; és normal que ells liderin la localitzac­ió i confiscaci­ó de material”, va insistir un responsabl­e de la policia.

Mentrestan­t, continuen arribant diàriament més efectius de la

REUNIÓ CLAU Avui el fiscal podria comunicar als Mossos que queden sota la tutela del ministeri

CENTRALITZ­ACIÓ

El Govern creu que l’Executiu central vol prendre les competènci­es en seguretat

Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Una xifra que el ministeri no revela “per motius de seguretat” i que la conselleri­a i els comandamen­ts dels Mossos “desconeixe­n”.

En relació amb aquest desembarca­ment d’efectius, que continuarà les pròximes setmanes, ahir el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va enviar una carta al titular d’Interior català. La missiva incloïa una al·lusió a l’article 544 del Codi Penal que descriu el delicte de sedició i es refereix als alçaments “tumultuari­s”. Un terme que el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va utilitzar fins a tres vegades en la roda de premsa posterior del Consell de Ministres per descriure la situació a Catalunya.

El Govern de Mariano Rajoy basa la seva decisió d’enviar més efectius a la comunitat en el que ells defineixen com els incidents ocorreguts a Barcelona, especialme­nt el dia que es va fer l’escorcoll de la seu del Departamen­t d’Economia. Aquells mateixos suposats delictes i desordres són els que ha recopilat la Fiscalia de l’Audiència Nacional per argumentar la denúncia per sedició presentada ahir.

El Govern espanyol no ha fixat el nombre d’unitats que desplaçara­n. Dependrà, asseguren, del que passi i de la disponibil­itat d’efectius. Les mateixes fonts afirmen que no estan tenint cap problema a reclutar agents que, asseguren, són conscients del paper que han de fer. I això malgrat l’assetjamen­t que estan patint en l’estada, incloent-hi algun escarni als hotels on passen la nit, segons expliquen al Govern espanyol.

Malgrat les queixes que en privat es fa dels Mossos d’Esquadra, Méndez de Vigo va proclamar en la roda de premsa que “el Govern [espanyol] no desconfia dels Mossos d’Esquadra”.

No en desconfia en públic, pretén tutelar-los aquests dies complexos, i ahir el Ministeri de l’Interior va obviar que els Mossos d’Esquadra van participar en la investigac­ió que va propiciar la detenció d’un presumpte terrorista relacionat amb els atemptats del 17 d’agost. Els Mossos sí que van esmentar en el seu comunicat que la investigac­ió havia estat conjunta.

REFORÇOS Zoido envia una carta a Forn per anunciar-li l’arribada de més efectius policials

 ?? ALEJANDRO GARCÍA / EFE ?? El cap dels Arro de Mossos de Barcelona saludant un guàrdia civil a la comandànci­a de Gràcia
ALEJANDRO GARCÍA / EFE El cap dels Arro de Mossos de Barcelona saludant un guàrdia civil a la comandànci­a de Gràcia
 ?? Mayka Navarro
Barcelona Carmen del Riego
Madrid ??
Mayka Navarro Barcelona Carmen del Riego Madrid
 ?? DAVID AIROB ??
DAVID AIROB

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain