La Vanguardia (Català)

Duel de galls

El líder nord-coreà respon en persona a les declaracio­ns de Trump a l’ONU

- ISIDRE AMBRÓS Hong Kong. Correspons­al

El líder nord-coreà Kim Jongun, convertit en l’“home coet” per obra i gràcia de Donald Trump, ha contestat al president nord-americà titllant-lo de “vell xaruc” i amenaçant, a més, de llançar una bomba d’hidrogen al Pacífic.

La tensió a la península coreana va assolir ahir noves cotes després que el líder nord-coreà, Kim Jong-un, i el president dels Estats Units, Donald Trump, hagin tornat a protagonit­zar un encreuamen­t d’amenaces. Pyongyang ha advertit que podria llançar una bomba d’hidrogen sobre el Pacífic i el president dels Estats Units el va qualificar de “boig” a través d’un tuit.

Kim Jong-un va contribuir ahir a agreujar la crisi que viu la península coreana amb la seva imatge i amb les seves paraules. “Amb seguretat, i de forma definitiva, domaré amb foc aquest desequilib­rat i vell xaruc americà”, va dir el líder nord-coreà en un discurs en el qual el règim de Pyongyang el va presentar com un cap d’Estat reflexiu, com a contrapunt a la fogositat i frivolitat de Trump, segons la imatge que van transmetre els mitjans de comunicaci­ó de Corea del Nord.

Es tracta de la primera ocasió en què Kim Jong-un respon en primera persona a les declaracio­ns de Trump, que va amenaçar de destruir Corea del Nord davant l’ONU, el va anomenar “home coet” y ha anunciat noves sancions unilateral­s. Després de qualificar d’“excèntric” el seu discurs, el líder nord-coreà va advertir que estudia una resposta contundent.

“Faré que l’home que té la prerrogati­va del comandamen­t suprem als EUA pagui molt car el seu discurs en què demana la destrucció de Corea del Nord”, va dir Kim. “Ara que Trump em va insultar a mi i al meu país davant els ulls del món i ha fet la declaració de guerra més ferotge de la història, considerem seriosamen­t una resposta al més alt nivell”, va afegir el líder nord-coreà.

“Els seus comentaris m’han convençut, més que espantar-me o coartar-me, que el camí que he triat és el correcte i el que hauré de seguir fins al final”, va assenyalar l’hereu de l’única dinastia comunista del planeta.

Poc després que els mitjans de comunicaci­ó nord-coreans publiquess­in el discurs de Kim Jongun, el seu ministre d’Exteriors, Ri Yong-ho, que assisteix a l’Assemblea de l’ONU, va dir que Pyongyang podria respondre a les amenaces de Trump fent detonar una bomba d’hidrogen al Pacífic, a tall de prova. Una iniciativa que elevaria la tensió a uns nivells insòlits.

El Japó, a través del seu ministre portaveu, Yoshihide Suga, va assegurar que el país “està preparat per aquesta situació i les autoritats “estan vigilant amb cautela”, va dir a la premsa.

Pequín nega l’anunci de Trump que els bancs xinesos han deixat de treballar amb Corea del Nord

Per la seva part, Donald Trump va respondre ahir a les declaracio­ns del líder nord-coreà a través d’un tuit. “Kim Jong-un de Corea del Nord, òbviament, és un home boig a qui no li importa morir de gana o matar el seu poble”, va escriure Trump.

Al mateix temps, el Govern xinès va negar, a través del seu portaveu d’Exteriors, Lu Kang, la veracitat de les declaracio­ns de Trump, que va afirmar que el banc central xinès havia ordenat a les entitats financeres del país deixar de treballar amb Corea del Nord.

 ?? ED JONES / AFP ?? Un grup de ciutadans segueix la intervenci­ó televisiva de Kim Jong-un al centre de Pyongyang
ED JONES / AFP Un grup de ciutadans segueix la intervenci­ó televisiva de Kim Jong-un al centre de Pyongyang

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain