La Vanguardia (Català)

Brussel·les celebra el to constructi­u de May, però li demana explicacio­ns

Barnier reclama avenços en el divorci abans de negociar el període de transició

- BEATRIZ NAVARRO

De les bones paraules als fets. El negociador europeu del Brexit, Michel Barnier, va celebrar ahir l’“esperit constructi­u” del discurs de la primera ministra britànica, Theresa May, però li va reclamar que es tradueixi com més aviat millor en “propostes concretes” que permetin desembussa­r la negociació del Brexit.

“Estem desitjant que els negociador­s britànics ens expliquin les implicacio­ns concretes” de les paraules de la primera ministra, va afegir Barnier, que dilluns rebrà a Brussel·les els negociador­s britànics per mantenir una quarta ronda de contactes. Només quan hi hagi prou progressos sobre els termes del divorci, els va recordar, es podrà començar a parlar de l’acord comercial i estratègic futur que les dues parts desitgen segellar i del període transitori de fins a dos anys que ahir Londres va sol·licitar per primera vegada. La pròrroga està prevista pels tractats sempre que es produeixi dins de les “estructure­s i instrument­s existents”, la qual cosa implica a priori reconèixer la Justícia europea, i això pot ser difícil de digerir per a alguns brexiters.

El temps corre. Els Vint-i-set han de decidir a l’octubre si s’ha avançat prou per passar a la segona fase, una cosa que segons fonts diplomàtiq­ues fins aquest moment no ha passat. L’Eurocambra ja ha demanat que s’ajorni fins al desembre. Londres i Brussel·les estudien intensific­ar el ritme dels contactes per intentar evitar aquest retard, que posaria en perill l’objectiu de pactar una sortida negociada al Brexit.

Les tres rondes negociador­es mantingude­s fins ara a penes han registrat avenços. Hi ha un principi d’acord sobre la coordinaci­ó dels sistemes de seguretat social nacionals per cobrir les despeses dels ciutadans desplaçats, però les posicions continuen allunyades sobre com protegir de forma eficaç els drets d’aquest col·lectiu i aconseguir que la vida continuï per a ells com si el Brexit no hagués passat, com pretén la Unió Europea.

El discurs de May aporta novetats en un dels temes més sensibles de la negociació, ignorat o absurdamen­t manipulat durant la campanya del Brexit, la factura de sortida. Per primera vegada, el Govern britànic ha acceptat mantenir les seves contribuci­ons al pressupost europeu fins al final (2021), uns 20.000 milions d’euros. Brussel·les inclou més conceptes en el compte i eleva la factura entre 60.000 i 100.000 milions, segons càlculs oficiosos. Però el fet que Londres posi una xifra damunt la taula és, de facto, un avenç.

Barnier continua reclamant a Londres que expliqui com pensa fer compatible el Brexit amb els acords de Divendres Sant que van posar fi al conflicte entre la República d’Irlanda i l’Ulster. “El discurs no aclareix com pensa complir la seva responsabi­litat especial”, va criticar Barnier. La decisió de Londres d’abandonar no només el mercat únic sinó també la unió duanera fa molt difícil complir la promesa que el Brexit no significar­à el retorn a una frontera dura i les discussion­s entre les dues parts amb prou feines han registrat avenços. Londres demana imaginació; Brussel·les, responsabi­litat. El Govern irlandès ha començat a inquietar-se per la falta d’entesa.

“La nostra ambició és aconseguir un ràpid acord en les condicions per a una sortida ordenada del Regne Unit, així com per a una possible transició”, va recalcar Barnier. Però la manca d’acords assolits fins ara ha fet saltar les alarmes a Brussel·les. Londres ha intentat pontejar Barnier i demanar als governs més flexibilit­at en la manera d’afrontar les negociacio­ns, però s’ha trobat un mur. Per primera vegada des que va començar a negociar-se el Brexit, el president del Consell Europeu, Donald Tusk, viatjarà dilluns a Londres per reunir-se amb May i intentar desbloquej­ar les converses.

Tusk viatja dilluns per primer cop a Londres per reunir-se amb May i intentar desbloquej­ar les negociacio­ns

 ?? CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG ?? Ciutadans britànics residents a Itàlia es van manifestar ahir contra el Brexit davant la basílica de Santa Maria Novella, a Florència
CHRIS RATCLIFFE / BLOOMBERG Ciutadans britànics residents a Itàlia es van manifestar ahir contra el Brexit davant la basílica de Santa Maria Novella, a Florència

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain