La Vanguardia (Català)

Angela IV

- VISIÓ PERIFÈRICA Lluís Uría

Si un és amo dels seus silencis i presoner de les seves paraules –gran aforisme ple de veritat atribuït per igual a Aristòtil, els àrabs, Shakespear­e i Churchill com a mínim–, caldrà concloure que no hi ha hagut mai tants esclaus en la història com en l’ensordidor món de les actuals xarxes socials, on tothom parla –quan no escup– i molt pocs escolten. No hi figura, entre ells, Angela Merkel. La cancellera d’Alemanya, que als seus 63 anys es disposa a ser reelegida –amb tota seguretat– diumenge vinent per a un quart mandat consecutiu, és austera en paraules, així en públic com en privat. L’altra cara de la moneda del xarlatà que habita la Casa Blanca. O del seu oponent de Pyongyang. Insegureta­t? Timidesa? No ho sembla. Tot indica, més aviat, que és la conseqüènc­ia lògica d’un caràcter que privilegia el dubte sobre la certesa, la prudència sobre la temeritat, el pragmatism­e sobre la ideologia. Altres tantes rareses que expliquen la seva inusual longevitat en el càrrec. Els alemanys volen seguretat i estabilita­t. I això és el que Mutti (mama) Merkel, criada en l’opressiva dictadura comunista de l’antiga RDA i desembarca­da en la política ja amb 35 anys, els ofereix des del 2005.

Tot Europa està pendent de les eleccions de diumenge –bé, gairebé tota– per poder començar a abordar els grans reptes que esperen la UE, sobretot després de la demanda de divorci plantejada pels britànics arran del referèndum del Brexit. Abans de poder començar a caminar –cap a on, és una altra qüestió– primer calia aclarir la incògnita de les eleccions presidenci­als franceses del mes de maig passat, que no van poder tenir un resultat més esperançad­or per al projecte europeu: la victòria d’un europeista fervent com Emmanuel Macron –determinat a fer un salt endavant en la integració euro- pea– davant l’euròfoba Marine Le Pen –que proposava un referèndum sobre el Frexit– ha allunyat una de les principals amenaces que planaven sobre la Unió. L’altra incògnita –pendent de la cita electoral de Berlín– no era tal, però ha mantingut congelat fins ara el calendari polític europeu, fins al punt de bloquejar qualsevol nova iniciativa. “Vist el paper que ha adoptat avui Alemanya, tots els europeus haurien de votar en les pròximes eleccions per elegir el nou canceller”, subratlla a tall de boutade l’ex-primer ministre italià Enrico Letta en el seu recent llibre Hacer Europa y no la guerra (Península, 2017), de forma anàloga al que sempre s’havia dit de les eleccions presidenci­als dels EUA per les seves repercussi­ons planetàrie­s. Alemanya és una de les pedres angulars d’Europa, el seu principal motor. Res no pot fer-se sense ella o contra ella. Tampoc només al seu dictat...

La sortida del Regne Unit de la UE, que s’haurà de produir teòricamen­t el 2019 després d’una negociació que es presumeix complexa i agra, col·loca Europa davant una cruïlla vital: o fa un decidit pas endavant en el camí de la integració –per a la qual els britànics van ser sempre un fre fonamental– o deixa que les coses segueixin com estan, és a dir, degradant-se, i això conduiria inexorable­ment a la inconsistè­ncia i la desintegra­ció.

Lliures de condiciona­ments electorals, encara que no per molt de temps, França i Alemanya poden dirigir ara el que Macron ha definit com la “refundació d’Europa”. En un discurs que pretenia fundaciona­l, pronunciat fa dues setmanes a Atenes, el president francès va plantejar donar un nou impuls a la integració europea centrantse en la zona euro, que proposa potenciar dotant-la d’un pressupost propi i d’un superminis­tre de Finances, controlats pel Parlament Europeu, una convergènc­ia fiscal i social més gran, i fins i tot la creació de llistes electorals transnacio­nals de cara a la renovació de l’Europarlam­ent el 2019. Alemanya sembla oberta avui –més que ahir– a acceptar alguns d’aquests plantejame­nts, que Macron pensa detallar en els propers dies, i als quals s’afegiria la transforma­ció de l’actual Mecanisme Europeu d’Estabilita­t en un autèntic Fons Monetari Europeu.

Però si les eleccions de diumenge a Alemanya no ofereixen cap dubte sobre qui ocuparà la cancelleri­a els propers quatre anys, no està tant clar quina coalició de Govern podrà formar-se en funció del mapa electoral resultant. Si es produís una de les opcions que està actualment damunt la taula, amb la incorporac­ió al Govern dels liberals de l’FDP –del tot intransige­nts amb els països endeutats com Grècia, que desitjarie­n fer fora de la zona euro–, la cosa es complicari­a considerab­lement.

Fins ara, Angela Merkel –una europeista de raó, que no de cor– ha estat més un fre que un motor en el procés d’integració, que ha sotmès sempre als interessos alemanys. Totes les mesures que s’han anat adoptant en els últims anys arran de la crisi de la zona euro li han estat arrencades després d’ímprobes esforços i extenuants negociacio­ns. Però res no diu que aquesta dinàmica no pugui canviar. Discreta, prudent, dubitativa, pragmàtica... la cancellera ha demostrat també que, davant la seva imatge d’intransigè­ncia, pot ser imprevisib­lement flexible. I, si no, s’han de veure els seus canvis de 180 graus sobre l’energia nuclear, el salari mínim, els refugiats o el matrimoni homosexual. Caldrà confiar en la seva elasticita­t. I que trobi els aliats adients.

Discreta, prudent, pragmàtica... Merkel ha demostrat també que pot ser flexible

 ?? TOBIAS SCHWARZ / AFP ?? Angela Merkel, el 14 de setembre envoltada dels directius del grup Volkswagen
TOBIAS SCHWARZ / AFP Angela Merkel, el 14 de setembre envoltada dels directius del grup Volkswagen
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain