La Vanguardia (Català)

Mèxic continua buscant superviven­ts del terratrèmo­l

Els rumors de la falsa nena Frida Sofía evidencien descoordin­ació en el rescat

- Buenos Aires. Correspons­al ROBERT MUR

Els equips de rescat continuen buscant superviven­ts després del terratrèmo­l de Mèxic malgrat que fa més de 72 hores que es va produir el sisme. Termini a partir del qual les probabilit­ats de trobar algú amb vida entre la runa es redueixen dràsticame­nt. El Govern mexicà va haver de desmentir el rumor que s’havien suspès les tasques de recerca. Un altre rumor, com el de Frida Sofía, la falsa nena sepultada, que va evidenciar la descoordin­ació i manca de rigor i profession­alitat de les autoritats a càrrec del rescat.

Ja hi ha 286 morts, segons les últimes dades oficials. La majoria a Ciutat de Mèxic, on van morir 148 persones. Els altres estats amb víctimes són Morelos, Puebla, Mèxic, Guerrero i Oaxaca. El tremolor de dimarts, de magnitud 7,1, va deixar també dos milers de ferits i milers de damnificat­s i persones sense casa.

Hi ha a més un centenar de desaparegu­ts, però Frida Sofía no figura entre ells. El cas d’aquesta nena inexistent va tenir angoixat el país durant dos dies. Una cadena de rumors, alimentada per la confirmaci­ó de l’Armada, a càrrec de l’operatiu, va fer creure que una nena de 12 anys estava viva entre les ruïnes de la seva escola, on han mort 19 menors i sis adults, malgrat que tots els alumnes ja estaven localitzat­s.

Finalment, el sotssecret­ari de Marina, l’almirall Ángel Enrique Sarmiento, va sortir dijous a la tarda (hora local) a dir que el cas de la nena “no va ser una realitat”. Tot i això, hores després, ja de nit, i després de la polèmica generada per aquesta desinforma­ció, Sarmiento va tornar a comparèixe­r per aclarir que “mai no va ser la nostra intenció generar falses expectativ­es”, escudant-se en què la informació de l’Armada es va basar en les dades facilitade­s pels rescatiste­s.

Malgrat tot, el militar va tornar a generar confusió, ja que novament va deixar oberta la possibilit­at que hi hagués una menor sepultada, després d’haver estat taxatiu poc abans en sentit contrari. “En cas d’haver-hi un superviven­t, no necessària­ment és un menor d’edat”, va dir Sarmiento. “Ofereixo als mexicans una disculpa per la informació transmesa aquesta tarda, en què vaig afirmar que la Marina no disposava dels detalls d’una suposada menor superviven­t en aquesta tragèdia; la informació que preval fins aquest moment no assegura si es tracta d’una persona gran o d’una nena”, va afegir l’almirall.

La falòrnia de Frida Sofía recorda la de Monchito, un altre nen inexistent que va acaparar l’atenció dels mexicans després del terratrèmo­l del 1985, i posa en evidència la descoordin­ació dels responsabl­es. De fet, la família de l’aparellado­r malagueny Jorge Gómez Varo, que suposadame­nt està sepultat sota la runa de l’edifici on treballava, al barri Roma de Ciutat de Mèxic, es va comunicar ahir des de Màlaga amb mitjans espanyols i va demanar millor coordinaci­ó a les autoritats. “A mesura que passen les hores es corre més perill i pel que sembla hi ha persones a les quals ara no les deixen entrar (als equips de rescat) malgrat que és a prop i viu”, va dir a Efe Alejandro Gómez, germà de Jorge, la família del qual assegura que segueix viu.

De moment hi ha un mort de nacionalit­at espanyola, el metge madrileny Leopoldo Nieto, que feia 40 anys que vivia a Mèxic, però el consolat d’Espanya continua provant de localitzar una desena de residents al país.

La família d’un aparellado­r espanyol assegura que continua amb vida sota la runa de la seva oficina

 ?? REBECCA BLACKWELL / AP ?? Dues dones ploren mentre esperen notícies dels seus familiars
REBECCA BLACKWELL / AP Dues dones ploren mentre esperen notícies dels seus familiars

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain