La Vanguardia (Català)

Onada de “terrorisme telefònic”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Unes hores més i el president de Rússia, Vladímir Putin, s’hauria convertit en una altra de les milers de víctimes del que el Kremlin denomina “terrorisme telefònic”. Dijous passat el líder rus va visitar les oficines centrals de Yandex, perquè el cercador que fa la competènci­a a Google als països russoparla­nts compleix 20 anys. Passat un temps després de la visita, on Putin va conèixer els projectes d’intel·ligència artificial i el prototip de vehicle sense pilot de la companyia, una trucada anònima va alertar de la col·locació d’una bomba al complex d’oficines. La seguretat va procedir a evacuar l’edifici i prop de 3.000 persones van haver d’interrompr­e la seva feina.

Com ha passat en els últims deu dies en molts altres casos, la trucada va ser un engany. Encara que abans de l’arribada del president es van prendre totes les mesures de seguretat necessàrie­s, com el tancament de cafès i restaurant­s veïns o l’escorcoll d’armaris, a la tarda va caldre fer-ho una altra vegada. Els artificier­s van confirmar que no hi havia cap artefacte explosiu, però va caldre mobilitzar policia, bombers i sanitaris.

Rússia pateix des de fa deu dies una onada d’“atacs telefònics”, en què individus sense identifica­r donen avisos de bomba infundats.

El fenomen ha deixat de ser una simple bretolada, ja que les evacuacion­s arreu del país, des de Sant Petersburg a Vladivosto­k, han afectat més de 400.000 persones. A més, s’estan produint diàriament. Abans de l’alarma a Yandex, aquell mateix dia els serveis de la ciutat van estar atenent emergèncie­s semblants. N’hi va haver una a les oficines de la Corporació Kalàixniko­v, que fabrica entre altres armes l’AK47. Però la majoria van afectar museus de la ciutat. Prop de 3.000 persones van haver d’abandonar el Museu-Panorama de la Batalla de Borodinó, el Museu d’Història de la Guerra Freda, el Museu Darwin d’història natural, el Museu del Cinema, el Museu de Kolómensko­e i el Museu del Transport de Moscou.

Ahir la policia de Moscou va haver de desallotja­r onze direccions de districtes municipals de la capital, diversos jutjats, la sucursal d’un banc i un centre comercial. A Makhatxkal­à, capital de la república de Daguestan, al Caucas, la policia va desallotja­r quatre escoles, la universita­t i l’edifici on hi ha l’oficina del president i el govern regionals.

Els “terroriste­s del telèfon” han sembrat el pànic a més de 80 ciutats. Va començar el 10 de setembre, amb avisos sense fonament a Moscou i altres poblacions. El dia 13 a la capital russa es van registrar més de 40 trucades telefòniqu­es, que van afectar unes 20.000 persones. En total, s’han comptabili­tzat més de mil d’aquests avisos infundats a tot el país, segons dades de la policia.

Encara que no hi hagi víctimes, la pèrdua de temps i de diners, a més de la interrupci­ó de la vida ciutadana, preocupen les autoritats perquè no se sap quin és l’origen. De teories, tanmateix, n’hi ha hagut algunes: unes apunten a l’Estat Islàmic, d’altres han mirat a Ucraïna i s’ha sospitat que les trucades procedeixe­n de hackers informàtic­s. Aquesta és una versió que investigue­n els Serveis de Seguretat (FSB), que segons el diari RBK suposen que els delinqüent­s han creat un programa capaç de generar un flux de trucades.

Però no se sap si responen a un patró. Semblen indiscrimi­nades, ja que s’han llançat contra edificis administra­tius, hospitals, escoles, centres comercials com l’emblemàtic GUM de la plaça Roja, aeroports i estacions de tren, empreses, edificis d’oficines, discoteque­s... I també contra diverses ciutats alhora o no, i amb diferent nivell de danys. Dimecres, per exemple, les trucades van apuntar a Sant Petersburg, on es va evacuar la plaça del Palau, al costat de l’Hermitage, la qual cosa va afectar 500 persones; a Tula gairebé en la seva totalitat; a Vladímir, a Kaluga i a Iaroslavl.

El febrer del 2016 unes trucades semblants a les actuals van provocar el desconcert a Moscou. Però l’efecte va ser molt menor. Al cap de pocs dies es va esbrinar que l’origen era el telèfon mòbil d’un pres que estava ingressat en un centre mèdic d’una presó de la província d’Arkhànguel­sk, al nord del país.

Rússia ha patit més de mil avisos de bomba infundats, amb 400.000 desallotja­ts a tot el país

Dijous va caldre evacuar les oficines de Yandex hores després d’una visita de Putin

 ?? PAVEL GOLOVKIN / AP / ARXIU ?? A la plaça Roja. Controls ala plaça Roja de Moscou després d’una alerta. A baix, Putin amb el conseller delegatde Yandex, Arkady Volozh
PAVEL GOLOVKIN / AP / ARXIU A la plaça Roja. Controls ala plaça Roja de Moscou després d’una alerta. A baix, Putin amb el conseller delegatde Yandex, Arkady Volozh
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain