La Vanguardia (Català)

Assassinad­es a Istanbul dues opositores sirianes, mare i filla

- JORDI JOAN BAÑOS Istanbul

Dues actives opositores al règim de Baixar al-Assad van ser trobades mortes abans-d’ahir a la nit al seu domicili de la part asiàtica d’Istanbul. La doctora i activista Oruba Barakat, 60, i la seva filla periodista, Hala, 23, havien estat apunyalade­s al coll dos o tres dies abans i els seus cossos havien estat coberts de productes químics per dissimular pudors. La porta no havia estat forçada i de moment es desconeix l’autoria del crim, encara que la germana d’Oruba hauria culpat a Facebook “la mà del terrorisme i la tirania”, en al·lusió al règim dels Assad, del qual la família va fugir fa tres dècades.

Si fos així, seria una novetat a Turquia, on, encara que alguns periodiste­s sirians asseguren rebre amenaces de Damasc, les úniques víctimes fins ara cal atribuir-les a l’Estat Islàmic.

Oruba Barakat treballava en una associació de suport als refugiats sirians i era membre de la Coalició Nacional Siriana –formada per exiliats– encara que s’havia desmarcat d’algunes de les seves branques. La seva filla Hala, nascuda als EUA, havia acabat els estudis de Ciències Polítiques a Istanbul tot just aquest any. Malgrat això, ja tenia experiènci­a en diversos mitjans, com TRT, el canal en anglès de la televisió pública turca, marcadamen­t anti-Assad. Des de feia un temps treballava per a una televisió saudita i com a editora a Orient News, grup mediàtic propietat d’un empresari sirià rebel, amb seu als Emirats, país on també havia viscut.

Es dona la circumstàn­cia que mare i filla eren molt amigues de la jove cooperant dels Estats Units Kayla Mueller, que va treballar amb elles a Istanbul abans de ser segrestada a Síria, on va saltar tristament a la fama com a esclava sexual del capitost d’Estat Islàmic, Abu Bakr al-Bagdadi. Mueller, que va morir tràgicamen­t el 2015 –segons l’EI per un bombardeig jordà o dels Estats Units–, hauria aconseguit demanar ajuda per telèfon a Oruba, al començamen­t del seu captiveri.

La família Barakat va ser tocada per la tragèdia aquell mateix any, quan un cosí de Hala, Deah Barakat, així com l’esposa i cunyada d’aquest, van ser assassinat­s per un veí a Carolina del Nord, en el que The New Yorker va qualificar de crim islamòfob.

Mare i filla s’havien significat en la seva denúncia del suposat ús d’agents químics per part d’AlAssad i Hala era una crítica ferotge de la intervenci­ó russa a Síria i de les baixes civils provocades pels seus bombardejo­s.

Cal dir que Turquia és el país que més refugiats sirians ha acollit, uns tres milions, per bé que la majoria aspira al retorn o a creuar a Occident.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain