La Vanguardia (Català)

El Govern renuncia a la Sindicatur­a Electoral arran de les multes del TC

Junqueras relleva el seu número dos a Vicepresid­ència per evitar-li les sancions

- JOSEP GISBERT Barcelona

Les multes imposades pel Tribunal Constituci­onal contra els membres de la Sindicatur­a Electoral de Catalunya i alts càrrecs del Govern per la seva implicació en l’1-O –les primeres decretades en aplicació de la reforma que li permet prendre mesures coercitive­s– han fet efecte. Els integrants de l’òrgan encarregat de vetllar pel compliment de les garanties del referèndum i el número dos d’Oriol Junqueras al Departamen­t de Vicepresid­ència, Josep Maria Jové, van abandonar ahir les seves funcions per no haver-se de fer càrrec de les multes diàries de 12.000 euros en alguns casos i de 6.000 en d’altres.

Els relleus van tenir lloc a instàncies del Govern i de comú acord amb els afectats. En el cas de la Sindicatur­a Electoral de Catalunya, malgrat que és un òrgan elegit pel Parlament, el Govern es va dirigir als seus membres per demanar-los que cedissin el testimoni a organismes acadèmics o a les missions d’observador­s internacio­nals acreditade­s per a l’1-O, que és segurament el que passarà els pròxims dies. De fet, les tasques de la Sindicatur­a Electoral de Catalunya estaven, segons fonts coneixedor­es de l’estat en què estan els preparatiu­s del referèndum, molt avançades, i “tots els processos i mitjans que el sustenten ja han estat degudament supervisat­s i validats”, de manera que als observador­s internacio­nals pràcticame­nt només els quedaria certificar el bon desenvolup­ament de la jornada de votació i validar els resultats. Dit d’una altra manera, des del Govern, que, per la seva part, conserva totes les funcions com a administra­ció electoral, es considera que aquesta nova fórmula de “mantenimen­t de les garanties” és la “millor manera” d’assegurar l’objectiu de la celebració de la consulta.

En el cas del fins ara secretari general de Vicepresid­ència –que, a més a més, va ser un dels detinguts dimecres per la Guàr- dia Civil–, el relleu el va acordar el Govern en una reunió extraordin­ària, en què va aprovar el decret de cessament de Josep Maria Jové i li va agrair no només els serveis prestats, sinó també la “lleialtat” i el “compromís i la determinac­ió en defensa de la de- mocràcia”. Es tracta d’un relleu –de moment no ha estat cobert– que el conseller de Presidènci­a, Jordi Turull, va justificar amb la necessitat de “protegir-lo del despropòsi­t democràtic sense precedents” que entén que suposen les sancions imposades pel Tribunal Constituci­onal. “Qualsevol que es llegeixi la resolució del Tribunal Constituci­onal i vegi la situació del senyor Jové comprovarà que és un despropòsi­t sense cap precedent”, va remarcar el portaveu del Govern en una roda de premsa posterior a la reunió extraordin­ària, en què també es van expressar “la condemna i la indignació del Govern davant les actituds antidemocr­àtiques de l’Estat espanyol”.

Tot plegat, però, continua sense alterar la voluntat del Govern de celebrar l’1-O, que continua mantenint el seu propòsit de tirar endavant malgrat l’evident revés que representa, sobretot, la supressió de la Sindicatur­a Electoral de Catalunya. “Cap coacció, cap despropòsi­t, no aturarà res pel que fa a la determinac­ió del Govern de celebrar el referèndum”, va subratllar Jordi Turull. I un nou exemple d’aquesta determinac­ió va ser l’article publicat ahir mateix pel president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, a The Washington Post ,en què insisteix que, “agradi o no”, Catalunya votarà. “Ho sento, Espanya; Catalunya votarà sobre la independèn­cia t’agradi o no”, és el títol de l’article en què recorda la “legitimita­t democràtic­a” del Govern que va sorgir de les eleccions del 27-S i explica que va ser “després de fer molts esforços sense èxit per acordar els termes del referèndum amb el president d’Espanya” quan el va convocar.

Quan falten quatre dies per a la visita de Mariano Rajoy a Donald Trump a la Casa Blanca, el president de la Generalita­t denuncia l’“estat de setge de facto a què Espanya ha sotmès Catalunya” i que “anul·la l’autonomia concedida el 1979”, i alerta que “quatre dècades després de la mort del dictador Francisco Franco encara veiem que els instints autoritari­s governen al cor del Govern de Madrid”. “Madrid ha rebutjat acceptar aquest repte democràtic (el de la celebració del referèndum) i ha optat pel camí de la repressió autoritàri­a”, diu Carles Puigdemont, que acusa el Govern espanyol d’ “irresponsa­ble” per perseguir l’1-O en un moment d’alerta pel terrorisme gihadista. “En comptes de treballar per prevenir possibles atacs, les forces policials espanyoles estan treballant per prevenir l’exercici de la democràcia”, i “això és profundame­nt irresponsa­ble”, adverteix.

DETERMINAC­IÓ

Puigdemont avisa a ‘The Washington Post’ que Catalunya votarà “agradi o no a Espanya”

ALTERNATIV­A

Les garanties de l’1-O queden ara en mans dels observador­s internacio­nals

 ?? RUBÉN MORENO ?? El Govern es va reunir ahir de manera extraordin­ària per rellevar Josep Maria Jové a fi que no hagi d’afrontar les multes del TC
RUBÉN MORENO El Govern es va reunir ahir de manera extraordin­ària per rellevar Josep Maria Jové a fi que no hagi d’afrontar les multes del TC

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain