La Vanguardia (Català)

El Govern central denuncia “un assetjamen­t massiu a Catalunya”

Santamaría demana a Puigdemont que deixi d’“atropellar els drets del seu poble”

- CARMEN DEL RIEGO Madrid

Assetjamen­t, intimidaci­ó, amenaça. És el clima que el Govern central denuncia que es viu a Catalunya contra tots els sectors que no segueixen les consignes dels independen­tistes: jutges, fiscals, forces de seguretat, ciutadans. I el Govern del PP no ho permetrà. Per això l’Executiu fa un pas endavant en les seves advertènci­es a Puigdemont, després d’haver demostrat que va de debò a l’hora de prendre mesures per impedir la celebració del referèndum i que es restableix­i la legalitat institucio­nal, cosa que el Gabinet considera que els independen­tistes es pensaven que no seria capaç de fer.

Pas a pas, sense cap altra mesura sobre la taula fins que sigui necessari adoptar-la, però amb la determinac­ió que el Govern utilitzarà tots els instrument­s que li permet la llei.

L’Executiu està convençut que totes les mesures que s’han adoptat fins ara, incloent-hi les detencions d’alts càrrecs decretades dimecres pel jutge, estan justificad­es davant el desafiamen­t dels independen­tistes, i han estat proporcion­als al que el Govern català i els seus socis anaven executant.

“Puigdemont coneix la fortalesa de l’Estat de dret; sap que Espanya és un Estat democràtic que té tota la força necessària per impedir que es continuïn cometent il·legalitats i per reaccionar a totes”, va dir la vicepresid­enta del Govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, en declaracio­ns a la premsa.

La vicepresid­enta assegura que la fermesa de l’Executiu es deu a l’obstinació de Puigdemont, que en comptes de fer cas al president del Govern central i a les principals forces polítiques, que li van demanar que “tornés a la llei”, ha tirat endavant el seu desafiamen­t. Santamaría va qualificar la situació d’“assetjamen­t massiu, com el que hi està havent a Catalunya”, i va preguntar al president: “Fins quan, senyor Puigdemont, continua abusant i tensant el poble de Catalunya?”. La vicepresid­enta li va recordar que “aquells jutges que s’assetja són poble de Catalunya, aquells mitjans de comunicaci­ó que s’assetja són poble de Catalunya, aquells pares i aquells nens que s’està pressionan­t són poble de Catalunya; els mateixos guàrdies civils que fan els escorcolls són poble de Catalunya; el Tribunal de Justícia de Catalunya és una institució catalana”, i per això va instar Puigdemont “que deixi d’atropellar els drets del seu poble”.

Va ser un missatge repetit gairebé paraula per paraula pel ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en què el Govern central va manifestar la seva preocupaci­ó “per l’extensió de les actuacions d’assetjamen­t, intimidaci­ó i amenaça contra tots els que no pensen com ells”, i de què l’Executiu espanyol fa responsabl­es “els que inciten la desobedièn­cia i incremente­n la deriva il·legal”.

Per això, el Govern central, que va tornar a recordar els alcaldes que pateixen aquest assetjamen­t “per defensar els principis democràtic­s més essencials, va instar de nou el Govern català a respectar la llei i la democràcia, i que aturi la fustigació contra els que defensen la llei i “s’oposen que es trenqui unilateral­ment la legalitat democràtic­a”,

L’Executiu afirma que “s’incita a la desobedièn­cia” perseguint els dissidents de l’1-O

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría
EMILIA GUTIÉRREZ La vicepresid­enta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain