La Vanguardia (Català)

La Fiscalia porta la persecució penal de l’1-O a denúncia per sedició

La querella davant l’Audiència Nacional posa el focus en l’ANC i Òmnium

- Madrid

La Fiscalia va fer un salt qualitatiu ahir en la persecució penal de les concentrac­ions i protestes registrade­s després de les detencions de càrrecs de la Generalita­t per la seva tasca de preparació del referèndum de l’1-O, i va presentar una denúncia pel delicte de sedició, cosa que suposa derivar el tema cap a l’Audiència Nacional. La denúncia no té destinatar­is concrets. Es refereix als que resultarie­n responsabl­es dels fets pel fet d’haver intentat impedir la tasca de les comissions judicials i de la Guàrdia Civil. Però apunta clarament cap a l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, i n’esmenta personalme­nt els dirigents.

A part d’interessar l’establimen­t de les responsabi­litats per aquests fets, amb la denúncia es persegueix­en altres objectius. En primer lloc, que serveixi de prevenció general, d’avís per a navegants. La Fiscalia no perseguirà les actuacions contra la tasca de jutges i policies com a simples alteracion­s de l’ordre públic, sinó que els atribueix un caràcter substancia­lment més greu. I en segon lloc, amb aquesta denúncia es vol que entri en joc l’Audiència Nacional, perquè si en algun moment cal lamentar algun episodi de més transcendè­ncia, l’afer ja no quedarà en mans del jutge que aquell dia estigui de guàrdia a la ciutat on hagi passat, sinó en un tribunal més avesat a portar els processos judicials de xoc. I, de passada, una mica més allunyat de l’epicentre dels fets.

La presentaci­ó de la denúncia és una decisió del fiscal general, José Manuel Maza. El text ha estat elaborat a la Fiscalia de l’Estat. I s’ha portat a l’Audiència perquè, raons de fons a banda, processalm­ent és on correspon ferho. Portarà el cas el tinent fiscal de l’Audiència, Miguel Ángel Carballo. I l’afer ha correspost al jutjat central d’instrucció número 1, que té de titular Ismael Moreno, el magistrat que va empresonar per delictes de terrorisme els titellaire­s denunciats perquè representa­ven a la via pública un espectacle en què apareixia un rètol amb l’expressió “Gora Alka-ETA”. No hi ha dubte que la denúncia serà admesa a tràmit i és molt possible que els pròxims dies hi hagi citacions i declaracio­ns.

La tesi de la Fiscalia és que en les diverses concentrac­ions per protestar contra les actuacions judicials i policials per impedir el referèndum de l’1-O es van registrar fets constituti­us del delicte de sedició, consistent­s en “un alçament, és a dir, un aixecament, revolta o insurrecci­ó dirigits contra l’ordre jurídic establert, contra el normal funcioname­nt de determinad­es institucio­ns o contra autoritats, funcionari­s, corporacio­ns públiques, classes de l’Estat, particular­s o classes de persones”.

Per arribar a aquesta conclusió, la denúncia descriu succintame­nt diversos episodis de les protestes registrade­s els dies 20 i 21 d’aquest mes davant les conselleri­es d’Economia i de Governació, entre altres seus d’instituci- ons i organismes públics. I esmenta dues persones pel nom: Jordi Sànchez, president de l’ANC, i Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural. Del primer diu que a les 20.20 del primer dels dies esmentats es va adreçar als concentrat­s –unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana– i “va manifestar: ‘L’1 d’octubre votarem; si ens prenen les urnes, les construire­m. Que ningú no se’n vagi a casa, serà una nit llarga i intensa’”. Prèviament –afegeix– l’ANC havia format “un cordó” per permetre l’entrada i sortida d’autoritats de la Conselleri­a d’Economia, com si volgués significar que controlava la situació sobre el terreny.

Quant a Cuixart, la denúncia afirma que cap a les 00.13 del dia 21 va demanar “que la mobilitzac­ió no s’aturés”. I afegeix que “pujat a un cotxe de la Guàrdia Civil amb Jordi Sànchez van cridar a la ‘mobilitzac­ió permanent’ des d’aquest dijous a favor del referèndum i en contra de les actuacions per impedir-ho”. La Fiscalia posa aquests fets en el context de “les concentrac­ions i manifestac­ions dutes a terme per impedir per la força l’actuació de les autoritats i els seus agents en l’exercici de les seves funcions en defensa de l’ordenament constituci­onal”.

L’ARGUMENT L’escrit sosté que es va voler impedir “per la força” la tasca dels agents

LES MENCIONS

La denúncia al·ludeix a les crides de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a manifestar-se

 ?? ANDREA ZAMORANO / ACN ?? Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan ara al punt de mira de la Fiscalia
ANDREA ZAMORANO / ACN Jordi Sànchez i Jordi Cuixart estan ara al punt de mira de la Fiscalia

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain