La Vanguardia (Català)

L’independen­tisme persisteix al carrer per fer front a l’embat judicial

- Barcelona

Piuet, l’ocellet groc de la Warner, s’està fent un lloc en les manifestac­ions d’aquests dies. El ferri que allotja centenars de policies i que està atracat al moll Príncep d’Espanya del port de Barcelona, amb motius com ara l’ànec negre Daffy o el Coiot, ja s’ha instal·lat en l’imaginari de les protestes –igual com ho va fer, ara fa uns dies, el càntic d’“On estan les paperetes”– , i ahir se’ls va veure reproduïts a la Ciutat de la Justícia de l’Hospitalet de Llobregat, al passeig Lluís Companys , davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i a la Universita­t de Barcelona.

Hi va haver altres mobilitzac­ions importants, com ara la de membres i estudiants de la Universita­t de Girona, que va aplegar més de tres mil persones.

En tot cas, la mobilitzac­ió independen­tista permanent que han reclamat les entitats sobiranist­es ara per ara s’està seguint al peu de la lletra.

L’aparició dels ninots de la Warner en forma de globus d’heli o de pancartes són simples pinzellade­s d’humor entre molta indignació i descontent­ament, però sempre en un to pacífic. Les accions policials, els escorcolls i les detencions han deixat petja. Tanmateix, la denúncia que ahir va presentar la Fiscalia per sedició, i en què s’apunta els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, no va alterar gaire els ànims: “Fa riure”, va arribar a dir el mateix Cuixart.

La manifestac­ió davant del TSJC, amb acampada inclosa, va viure la seva segona i última jornada, però l’epicentre de les mobilitzac­ions ahir va ser a la Ciutat de la Justícia. Allà van passar a disposició judicial els darrers sis detinguts, que cap a les dues del migdia van ser posats en llibertat. Les 2.000 persones que s’hi van concentrar els van rebre amb crits d’ “Independèn­cia” i “Sou bona gent”. Abans, des de les 9 del matí les consignes més utilitzade­s van ser “Llibertat detinguts” i “Les paperetes les té l’Albert Rivera”, combinades amb freqüents cants d’Els Segadors o L’estaca.

Si la concentrac­ió a la Ciutat de la Justícia va reunir tant gent gran com joves, davant del TSJC eren majoritàri­ament estudiants, sobretot a primera hora del matí, entre els quals una cinquanten­a de persones que hi van acampar. A mesura que anaven passen les hores s’hi va aple-

LLARGA DURADA La protesta davant el TSJC va acabar a les vuit del vespre, després de 32 hores

gar molta més gent, tots pendents de l’alliberame­nt dels detinguts. Aquesta mobilitzac­ió, que va començar dijous a les dotze del migdia, va posar el punt i final a les vuit del vespre, hores després de saberse que alts càrrecs del Govern, com el ja cessat Josep Maria Jové o el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, van sortir de les dependènci­es judicials de l’Hospitalet de Llobregat.

Tanmateix, abans d’acabar la concentrac­ió al TSJC, Sànchez i Cuixart es van adreçar als assistents. El líder d’Òmnium es va felicitar perquè “els detinguts ja són a casa amb les seves famílies”. Igualment, es va referir a la denúncia de la Fiscalia que l’assenyala tant a ell com a Sànchez, i va assegurar tenir la consciènci­a tranquil·la “perquè no estem cometent cap delicte”. De fet, va donar la raó a la Fiscalia sardònicam­ent: “Ens acusen d’una cosa; d’incitar a la mobilitzac­ió permanent... doncs tenen raó! No tenim por!”.

Per la seva banda, Sànchez va fer arribar als assistents, en nom dels detinguts, el seu agraïment, i va exclamar que “aquesta és la revolució més bonica de totes les revolucion­s”.

De totes maneres, el punt d’atenció es va traslladar també a la Universita­t de Barcelona. Centenars d’estudiants van buidar les aules i es van tancar “de forma permanent” al rectorat de l’edifici històric de la UB “en defensa del referèndum i de la democràcia”. Poc després van tallar la Gran Via de Barcelona i hi van muntar un escenari, a dalt del qual hi van intervenir polítics com Joan Tardà (ERC) o el regidor de l’Ajuntament de Barcelona Jaume Asens. Els estudiants van anunciar que s’hi quedaran, com a mínim, fins dimarts.

L’anècdota de la jornada es va donar a la seu de l’ANC. Com a conseqüènc­ia dels constants rumors que s’hi produiria un escorcoll policial, els seus membres, ajudats per voluntaris, van buidar la seu de tots els materials propagandí­stics. En el seu lloc van muntar-hi una paradeta amb nombrosos clavells per “agrair-los la visita” en cas que es produís.

 ?? DAVID AIROB ?? Centenars d’estudiants es van manifestar a la Universita­t de Barcelona
DAVID AIROB Centenars d’estudiants es van manifestar a la Universita­t de Barcelona

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain