La Vanguardia (Català)

Colau fa concession­s als independen­tistes

Ajorna el ple del 29 i penja la pancarta que demanava Trias

- SILVIA ANGULO RAMON SUÑÉ Barcelona

Ni la Generalita­t ni l’Ajuntament de Barcelona no van saber –o més aviat no van voler– revelar ahir el secret que envolta encara l’acord anunciat el dia 14 per Carles Puigdemont i Ada Colau per tal de facilitar les votacions a Barcelona. La sorpresa causada dijous per l’aparició d’equipament­s cent per cent municipals a la llista de punts de votació va donar pas ahir a unes explicacio­ns incomplete­s i que alimenten la convicció que ningú no vol revelar les seves cartes i que Colau esgotarà fins l’últim minut abans de decidir, en funció dels esdevenime­nts dels pròxims dies, el seu grau d’implicació en l’1-O. Malgrat això, l’alcaldessa sí que va fer ahir dos passos al front:, i va tenir dos gestos amb els independen­tistes acceptant les seves demandes per suspendre el ple de divendres vinent a causa de l’ “excepciona­litat” del moment polític i penjant al balcó de l’Ajuntament una pancarta exigint “més democràcia”.

Com ja va informar ahir La Vanguardia, l’activació del web en què els ciutadans poden consultar el lloc on han de votar va revelar la presència de col·legis electorals en instal·lacions de l’Ajuntament, i no només en equipament­s de titularita­t autonòmica. El conseller de Presidènci­a, Jordi Turull, va reiterar que alguns barcelonin­s estan cridats a participar també als centres cívics. Tanmateix, fonts municipals, abstenint-se de fer un desmentime­nt categòric, van assenyalar que és a la Generalita­t a qui correspon informar de la logística de l’1-O, i es van remetre a l’informe emès pel secretari de l’Ajuntament el passat dia 14 en què recomanava la no cessió de locals municipals. Colau va dir llavors que no faria res que posés en perill la seguretat jurídica de la institució ni dels seus treballado­rs. I es manté, inalterabl­e, en aquest discurs aparentmen­t difícil de casar amb les pretension­s de la Generalita­t. Si hi ha una fórmula per fer-ho, és clar que ni els uns ni els altres no volen fer-la pública, encara.

No és aquest l’únic front relacionat amb l’1-O que té obert l’alcaldessa. Ahir, en una junta de portaveus

La Generalita­t compta amb els centres cívics municipals per a l’1-O i l’Ajuntament no aclareix si els cedirà

convocada d’urgència, va acordar ajornar el ple ordinari que s’havia de celebrar divendres 29 de setembre, només 48 hores abans de l’1-O. BComú va atendre la sol·licitud del bloc independen­tista, format pels grups Demòcrata, d’ERC i de la CUP. Les quatre formacions van tenir en compte les condicions d’excepciona­litat que es donen aquests dies i, com ja va passar dimecres amb la comissió d’Urbanisme, van decidir suspendre el ple durant una setmana, fins al 6 d’octubre. El PSC, soci minoritari d’Ada Colau, que ha vist eixamplar-se la fractura que el separa dels comuns, va fer una abstenció formal per evitar fer encara més paleses aquestes diferèncie­s, però va precisar que hauria preferit que l’activitat institucio­nal no patís més alteracion­s. Ciutadans i el PP, que exigeixen tornar a la “normalitat”, es van quedar en minoria votant en contra d’aquest ajornament.

Una altra exigència del Grup Demòcrata es va resoldre amb un acord que va deixar satisfetes les dues formacions més representa­des a l’Ajuntament. Xavier Trias havia demanat que, durant les festes de la Mercè, que van començar ahir, una pancarta amb la paraula “Democràcia" pengés del balcó de la casa consistori­al i dels escenaris com a protesta per la intervenci­ó del Govern espanyol contra el referèndum. Finalment es va pactar una pancarta amb el lema “Més democràcia”. Cs i PP la van rebutjar i el PSC va expresar el seu malestar perquè es polititzi la Mercè.

 ?? ELENA RIEGO/ ANDREU RUBERT / ACN ?? Ada Colau abans-d’ahir al costat del conseller de Salut, Antoni Comín
ELENA RIEGO/ ANDREU RUBERT / ACN Ada Colau abans-d’ahir al costat del conseller de Salut, Antoni Comín

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain