La Vanguardia (Català)

Diàleg, o potser ensurt?

- Fernando Ónega

Molta gent pregunta: per què el 9-N no hi va haver tanta pressió política, judicial i policial? Per què, si el valor d’aquell referèndum era el mateix, les preguntes eren equivalent­s i també era idèntica la Constituci­ó, ara tan invocada? Potser és perquè aquella consulta no es va prendre mai gaire seriosamen­t i va ser com un joc, gairebé com una enquesta; però també perquè el 2014 els dirigents polítics van parlar i van arribar a un pacte de cavallers: ningú no explotaria políticame­nt l’èxit, ningú no retrauria de l’adversari la derrota i tot es deixaria en un afer cívic mogut per voluntaris i associacio­ns ciutadanes; una gran mobilitzac­ió, com diria ara Ada Colau. A Rajoy li va semblar un mal menor assumible i a Artur Mas li importava, sobretot, comptar els independen­tistes. Tracte fet.

Però l’acord es va incomplir el mateix dia 9 de novembre, quan Artur Mas es va atribuir la victòria i va accelerar el pas cap a la independèn­cia. I llavors va començar un capítol que en la història de la reivindica­ció nacional de Catalunya s’haurà de titular “el temps de la desconfian­ça”. Des d’aleshores cap oferta de diàleg sobre el referèndum, la reforma de la Constituci­ó o el famós “encaix de Catalunya en l’Estat” sorgida de la Generalita­t va aconseguir prosperar. Al seu torn, la Moncloa no va donar mai el vistiplau ni va proposar cap conversa sobre autogovern. Rajoy es va considerar enganyat per Mas i va deixar de confiar en cap mena d’acord, encara que s’aconseguís assolir.

Ressuscito aquesta història perquè aquesta setmana la paraula diàleg ha tornat a aparèixer enmig de la crisi, els jutges, els guàrdies i els manifestan­ts. Unes vegades, com a desig dels qui escrivim als papers. D’altres, com idees llançades a l’aire pel ministre Guindos (finançamen­t), pels socialiste­s i la seva comissió parlamentà­ria o per Méndez de Vigo, tan valent o tan ingenu que no tem parlar d’autodeterm­inació, mentre que el seu president predica que aquest dret no és reconegut a cap país democràtic.

Crida l’atenció que aquestes ofertes o crides es produeixin a menys de dues setmanes de l’1-O. Es diria que el Govern espanyol s’ha espantat davant el referèndum, mentre pregona que no n’hi haurà. Però es diria, sobretot, que hi està havent un canvi d’actitud, amb una transcendè­ncia social i un futur que es desconeixe­n. Jo crec que es deu a la presa de consciènci­a que el fracàs del referèndum per la via estrictame­nt legal no resol el problema, sinó que potser l’agreuja. El diàleg és necessari, és imprescind­ible, però difícil a curt termini. El dia 2 d’octubre direm tots: “I ara, a negociar”. Però, ai, continuo sense veure indicis de confiança. No veig Puigdemont suspenent la consulta per asseure’s a parlar de diners. No veig cap líder independen­tista asseient-se a negociar amb un Estat qualificat d’autoritari que trepitja els drets bàsics. Tampoc no el veig acceptant bruscament el camí constituci­onal. I encara pitjor: no acabo de veure clima per a una abraçada entre Rajoy i Puigdemont. Potser fa falta que desaparegu­in tots dos per restablir la confiança i deixar lloc a la lleialtat.

 ?? BALLESTERO­S / EFE ?? El ministre portaveu Méndez de Vigo
BALLESTERO­S / EFE El ministre portaveu Méndez de Vigo
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain