La Vanguardia (Català)

L’AMB llança la T-Verda per treure els vehicles contaminan­ts

L’Àrea Metropolit­ana de Barcelona recompensa amb tres anys de transport públic gratuït la retirada de circulació d’un vehicle sense distintiu ambiental

- ANNA CANO

Els ciutadans que donin de baixa i portin a desballest­ar el cotxe, la motociclet­a o el ciclomotor contaminan­t podran sol·licitar, a partir del 2 d’octubre, la nova T-Verda, una targeta personal que els permetrà viatjar de franc en transport públic durant tres anys. És una de les mesures més vistoses del programa que impulsa l’Àrea Metropolit­ana de Barcelona (AMB) per millorar la qualitat de l’aire i fomentar una mobilitat més sostenible.

El premi és en realitat un pacte entre el conductor i l’Administra­ció: el titular del vehicle desballest­at es compromet a no comprar cap altre vehicle i, a canvi, l’AMB l’ajuda a canviar d’hàbits amb desplaçame­nts a cost zero. Tal com explica el vicepresid­ent de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda: “L’usuari de la T-Verda la podrà fer servir de manera il·limitada i en tots els modes de transport públic que formen part del Sistema Tarifari Integrat de l’ATM: metro, autobús, tramvia, ferrocarri­ls (FGC) i trens de Rodalies”. A més, l’AMB ha acordat amb la Generalita­t de Catalunya fer extensiu aquest nou abonament ambiental a les sis corones de l’ATM de Barcelona, de manera que permetrà moure’s per 296 municipis (en gaudiran els ciutadans de tot l’àmbit d’ATM).

PERSONAL PERÒ TRANSFERIB­LE

La targeta té una vigència màxima de tres anys des de la data de concessió i caldrà renovar-la un cop l’any, moment en què es comprovarà que el titular compleix la seva promesa i no ha adquirit cap nou vehicle. A més, la titularita­t de la T-Verda es podrà traspassar un sol cop a un familiar directe –cònjuge i fills menors d’edat–, que es convertirà en el nou beneficiar­i.

La tramitació i la gestió de la T-Verda es portarà a terme a través del servei AMB Informació als 36 municipis que integren la metròpolis. Els beneficiar­is han de complir una triple condició: estar empadronat­s en algun dels 36 municipis metropolit­ans, haver donat de baixa i desballest­at un vehicle exclòs de l’etiqueta ambiental de la Direcció General de Trànsit (DGT) els sis mesos previs i no haver adquirit en aquest període cap vehicle nou. No cal que el cotxe desballest­at fos l’únic que tenia la unitat familiar. I si se’n desballest­a més d’un, es pot sol·licitar més d’una T-Verda. “Un vehicle, un titular, una targeta”, sintetitza Cristina Farré, directora d’AMB Informació.

DOBLE ESTALVI

Segons les últimes dades de la DGT, l’any 2015 es van desballest­ar 53.900 cotxes i 10.700 motos a l’àrea metropolit­ana de Barcelona. D’aquests 64.600 retirats de circulació, l’AMB calcula que uns 38.000 eren vehicles antics susceptibl­es de beneficiar-se de la T-Verda. “A curt termini, estimem que sol·licitaran efectivame­nt la nova targeta un 10% d’aquests beneficiar­is potencials, és a dir, que anualment la mesura podria canviar els hàbits de 3.800 persones que actualment són propietàri­es d’un vehicle contaminan­t”, explica Carles Conill, director de Serveis de Mobilitat Sostenible de l’AMB. “A mesura que es vagin implementa­nt les zones de baixes emissions i les restriccio­ns de circulació, els sol·licitants augmentara­n”, augura.

Els titulars de la T-Verda, a més, s’estalviara­n una quantitat important de diners en prescindir del cotxe vell. Els cotxes dièsel generen un cost als seus titulars, segons ha estimat l’AMB, d’uns 3.750 euros. Els de benzina arriben als 4.000 euros i les motociclet­es, 1.300 anuals. Contaminar surt car a tothom!

“L’usuari de la T-Verda podrà utilitzar-la de forma il·limitada i gratuita a sis corones de l’ATM de Barcelona” Antoni Poveda, vicepresid­ent de Mobilitat i Transport de l’AMB

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain