La Vanguardia (Català)

L’assemblea d’electes ultima un text a favor del referèndum legal i pactat

Ada Colau obrirà l’assemblea impulsada per Pablo Iglesias

- Madrid

La política s’escalfa a Saragossa davant la imminent assemblea de parlamenta­ris i alcaldes impulsada per Pablo Iglesias i Xavier Domènech per a una solució dialogada al conflicte de Catalunya, que se celebra demà a la capital aragonesa. Mentre es tanca la llista de participan­ts d’un acte que obrirà l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, Podem negocia el text d’un manifest comú amb els grups catalans (ERC i PDECat) i el PNB i que serà subscrit per tots els participan­ts i que pretén dibuixar una alternativ­a a la línia política d’acció coercitiva de l’Estat impulsada pel Govern de Mariano Rajoy, avalada per Ciutadans, i, amb alguns matisos i moltes tensions, també pel PSOE.

Aquesta declaració final se centrarà en els aspectes que van anticipar els proposants –Pablo Iglesias, Xavier Domènech, Alberto Garzón, Irene Montero i Yolanda Díaz– dilluns passat al Congrés: reprovar l’estratègia desplegada pel Govern central, a través de l’acció de la justícia i les forces de l’ordre, que interprete­n com a exclusivam­ent repressiva i que, alerten, està sotmetent el sistema democràtic –tant dins com fora de Catalunya– a una situació inquietant d’excepciona­litat i de vulneració de drets fonamental­s. A més, tal com va indicar Iglesias dilluns passat, apel·larà al referèndum legal i pactat com a únic camí per resoldre les demandes de la societat catalana i a la revisió del model territoria­l.

Mentre Podem treballa en la llista d’assistents (representa­nts del PNB, PDECat, ERC, Compromís, Més, En Marea, Equo, Esquerra Units, Catalunya en Comú i Podem) i trobava una seu per a l’acte –el pavelló Segle XXI de Saragossa–, la tensió esquitxava la política local. El portaveu municipal del PP, Jorge Azcón, acusava ahir l’alcalde Pedro Santisteve, de Saragossa en Comú, de “convertir la ciutat en la capital de l’independen­tisme”. L’ofensiva del PP contra la reunió succeïa tot just 24 hores després que el PSOE vetés des de la diputació provincial l’ús de la sala d’actes de la Ciutat Escolar Pignatelli per a l’assemblea.

Els populars estudiaven ahir si anar als tribunals, després que una jutgessa avortés una altra reunió política en un local municipal en la qual s’havia de debatre avui sobre la qüestió. El col·lectiu Marxa de la Dignitat havia obtingut de l’Ajuntament de Saragossa un permís per a un debat al Centre Cívic Delícies sobre el dret a decidir, i ahir la titular del jutjat número 5 del contenciós administra­tiu de la ciutat, María José Cía Benítez, suspenia l’acte. “La lectura del cartell anunciador [...] posa en evidència que es tracta d’una xerrada debat pel dret a decidir del poble català, per tant –dedueix–, a favor del referèndum de l’1-O”. Igual com feia el jutge José Yusty en la seva interlocut­òria contra un acte similar a Madrid, la togada apel·la a la suspensió decretada pel Tribunal Constituci­onal de la llei del Referèndum i afirma que tal suspensió també suposa una prohibició de debatre en un fòrum públic sobre l’assumpte. El portaveu de l’Ajuntament de Saragossa, Fernando Rivarés, creu que el que ha escrit la jutgessa “tritura drets fonamental­s”.

El PP de Saragossa aconseguei­x el veto a un altre acte polític i acusa l’alcalde d’omplir la ciutat de separatist­es

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain