La Vanguardia (Català)

Un detingut a Vinaròs vinculat a l’atemptat de la Rambla

El jove va facilitar la compra i el transport de material explosiu fins a la casa d’Alcanar

- ESTEVE GIRALT

Els investigad­ors continuen estirant el fil per descobrir els que van ajudar la cèl·lula gihadista a preparar els atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp). La feina coordinada dels Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil va permetre ahir detenir Sid Ven Lazza, un marroquí de 24 anys establert a Vinaròs (Castelló), acusat de col·laborar amb els terroriste­s per facilitar-los la compra i el transport de part dels materials necessaris per a la fabricació dels explosius trobats a la casa d’Alcanar (Montsià).

La connexió entre aquest jove, empleat a la carnisseri­a halal del seu oncle, i el grup terrorista té nom i cognom: Abdelbaki Es Satty, l’imam de Ripoll. Va ser ell qui va convèncer Sid Ven Lazza, sense antecedent­s policials, que comprés utilitzant la seva documentac­ió personal el peròxid d’hidrogen, la substància fonamental per fabricar TATP, el triperòxid de triacetona, conegut com la mare de Satanàs pel seu potencial de destrucció. Abans de viure a Ripoll, Abdelbaki va viure a Castelló, on també va estar empresonat per tràfic de drogues.

Els investigad­ors sostenen que el detingut, que tenia una “estreta relació” amb diversos dels terroriste­s, va participar també en el transport de material explosiu fins al xalet que la cèl·lula gihadista va ocupar a la urbanitzac­ió Montecarlo d’Alcanar, a només 15 quilòmetre­s de Vinaròs, facilitant a la cèl·lula mitjans de locomoció. Després de registrar ahir durant hores el seu domicili, casualment a prop de la caserna de la Guàrdia Civil, els agents es van emportar la seva furgoneta.

Amb vuit dels terroriste­s morts, dos en l’explosió de la casa d’Alcanar (Montsià) i sis abatuts pels Mossos d’Esquadra, i dos més a la presó, la investigac­ió policial se centra ara a intentar “reconstrui­r l’activitat logística de la cèl·lula, que s’estén a les setmanes prèvies als atemptats”. La policia sosté que els terroriste­s van necessitar una “ingent activitat de provisió de substàncie­s precursore­s d’explosius” per poder emmagatzem­ar a Alcanar cent quilos de TATP, la quantitat més gran d’aquest potent explosiu que s’ha trobat mai a Europa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain