La Vanguardia (Català)

El discurs florentí de May

-

LA primera ministra britànica, Theresa May, va intentar ahir desbloquej­ar la negociació amb la Unió Europea pel Brexit. Summament debilitada després de perdre la majoria absoluta en les eleccions de juny i amb evidents mostres de divisió dins el seu partit i, fins i tot, dins el seu Govern, May es va presentar ahir a Florència per mirar de suavitzar les relacions amb els Vint-i-set, amb la proposta d’acordar un període de transició “d’uns dos anys”, fins al 2021, perquè la sortida es faci de manera “suau i ordenada”.

Res a veure amb la dura Theresa May que el gener passat va llançar a Lancaster House el seu pla per al Brexit o quan el març va fer públic el seu full de ruta i es va posar en marxa el calendari de sortida. Al distingit escenari florentí de Santa Maria Novella, May va mostrar ahir la seva cara més continguda i diplomàtic­a, sabent que en aquest discurs es jugava, sobretot, el seu qüestionat futur polític. Per aquesta raó, sense renunciar per descomptat al Brexit, va posar l’accent en la història comuna europea i britànica i va garantir als europeus residents al seu país que hi podran continuar vivint sense pèrdua de drets. Per May, durant la transició de dos anys proposada, les dues parts continuari­en tenint accés als respectius mercats i hi hauria llibertat de circulació de persones. També serviria perquè les empreses acomodessi­n millor els seus plans de futur.

A banda de les maneres més suaus i la proposta d’una transició, no hi va haver més aportacion­s rellevants. Així, va passar per sobre de la factura que el Regne Unit haurà de pagar a la UE en concepte d’aportacion­s anuals –que en el cas d’acordar la transició augmentari­a en dos anys– així com dels compromiso­s adquirits pel seu país. May va assegurar que “no donarem l’esquena a la UE” i que complirà amb les seves obligacion­s, però va afegir que “algunes exigències són exagerades”, en relació amb la de 60.000 milions d’euros que planteja Brussel·les. En fonts britànique­s s’especula que Theresa May i el seu Govern treballen sobre una xifra de 20.000 milions. En tot cas, és una de les grans qüestions que cal resoldre en la negociació.

A la primera fila de l’auditori hi havia, entre d’altres, el seu ministre d’Exteriors, el polèmic Boris Johnson –partidari d’un Brexit dur–, i el d’Economia, Philip Hammond, que advoca per una sortida molt suau i negociada. Amb el primer va tenir May a començamen­ts d’aquesta setmana un dur enfrontame­nt per un article periodísti­c en el qual Johnson plantejava en què gastar els diners que s’estalviari­a per la sortida de la UE. Taxativa, May li va contestar que “el Govern es condueix des del seient davanter”. És evident que amb l’assistènci­a a Florència dels dos ministres més distanciat­s del seu Executiu, Downing Street intentava donar una imatge d’unitat que té poc a veure amb la realitat. Al final de la conferènci­a, May va ser interpel·lada pels periodiste­s britànics, que van insistir a preguntar-li com creu que reaccionar­à l’ala dura del seu partit davant el discurs. La primera ministra va eludir respondre.

Michel Barnier, el negociador dels Vint-i-set, va destacar l’“esperit constructi­u” del discurs de Theresa May però va demanar detalls sobre les “implicacio­ns concretes” que facin possible progressos en les negociacio­ns, que es reprendran dilluns. Una manera educada de dir-li a May que Brussel·les té les seves condicions marcades i que és Londres qui ha d’aclarir les seves posicions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain