La Vanguardia (Català)

El paper de Barcelona l’1-O

-

LA llista dels punts de votació que la Generalita­t ha fet pública per al referèndum de l’1-O inclou centres cívics de l’Ajuntament de Barcelona. El conseller de Presidènci­a i portaveu del Govern, Jordi Turull, va afirmar ahir que la incorporac­ió d’aquests locals municipals forma part de l’acord que van assolir el president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la setmana passada i del qual no ha transcendi­t res, més enllà de dos tuits que els dos van llançar anunciant aquell pacte. Colau va assegurar llavors que l’Ajuntament donaria totes les facilitats perquè es pugui votar a Barcelona perquè l’acord complia amb les condicions que havia imposat el Govern català i que consistien en que facilitari­a la consulta sempre que no es posés en risc legal la institució municipal ni els funcionari­s.

És rellevant que l’anunci d’aquest pacte es fes unes hores després que el secretari del Consistori advertís en un informe que l’Ajuntament no podia cedir locals ni mitjans per a la celebració del referèndum a fi de no vulnerar l’ordre de suspensió d’aquesta consulta dictada pel Tribunal Constituci­onal. Malgrat que la ciutadania continua sense conèixer els detalls de l’acord entre el president i l’alcaldessa, el govern municipal es va mostrar satisfet del pacte perquè assegurava que la Generalita­t assumiria tots els riscos legals i mantenia Colau en la buscada equidistàn­cia política davant la convocatòr­ia del referèndum independen­tista.

No obstant això, és evident que la inclusió de centres cívics municipals en la llista de punts de votació contravé l’advertènci­a del secretari de l’Ajuntament i pot comprometr­e legalment l’alcaldessa Colau, tal com els ha passat als 712 alcaldes catalans que han decidit emparar el referèndum il·legalitzat. A més, aquesta circumstàn­cia també pot ser un contratemp­s al pacte que el partit de Colau (BComú) manté amb el PSC perquè els socialiste­s han advertit els seus socis que sortirien del govern si es produeix una participac­ió efectiva de l’Ajuntament, com seria la cessió de locals municipals.

Per tot això, l’alcaldessa Ada Colau hauria de detallar què comporta per a la institució que presideix l’acord que va tancar amb Puigdemont i aclarir als barcelonin­s el paper que exercirà el seu Ajuntament en el referèndum independen­tista. A mesura que s’acosta l’1 d’octubre la posició equidistan­t que els comuns volen adoptar davant la consulta és més difícil de sostenir. Arriba l’hora d’adoptar una actitud clara i assumir-ne les conseqüènc­ies.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain