La Vanguardia (Català)

Per què no aniré a votar

- Juan-José López Burniol

Ara farà deu anys vaig publicar un llibre de títol explícit: España desde una esquina. Federalism­o o autodeterm­inación (Madrid, La Esfera de los Libros, 2008). Hi defensava la necessitat de permetre que les nacionalit­ats històrique­s que formen part d’Espanya es replantegi­n i decideixin en el seu cas, per mitjà d’un referèndum, el seu model d’encaix en l’Estat. Ho vaig fer des del punt de vista de l’interès general d’Espanya, consideran­t que una estructura autènticam­ent federal de l’Estat seria majoritàri­ament acceptada per tots, resolent-se així un conflicte que pertorba la política espanyola des de fa més d’un segle. Dit això, he d’afegir que deu anys després segueixo pensant el mateix (poden veure, en aquest sentit, el meu article publicat a La Vanguardia aquest 9 de setembre). I des del començamen­t he respost als qui m’objecten que tot això és impossible i que, per tant, cal optar per la ruptura, que el dia en què la demanda d’un referèndum legal i acordat superés de llarg els dos terços del cens català (cosa segura), ningú ni res no podria impedir que el referèndum se celebrés.

Si els dic tot això, només és per deixar clar que no soc contrari a consultar els catalans –per via d’un referèndum legal i acordat– si accepten estar a Espanya sota l’estructura d’un Estat federal; i, si la resposta fos negativa, a afrontar conjuntame­nt la situació amb una nova consulta sobre la independèn­cia, ja que entenc que, a hores d’ara de la història, és impossible mantenir qualsevol forma de comunitat que no s’assenti sobre la llibertat. Ara bé, amb la mateixa claredat afirmo que no aniré a votar en el referèndum il·legalment convocat per al dia 1 d’octubre vinent, si és que arriba a celebrar-se. I no aniré a votar perquè el meu vot negatiu seria comptabili­tzat per augmentar el percentatg­e de participac­ió en la consulta a efectes de la seva aparent legitimaci­ó, sent com és absolutame­nt il·legal. Com més gran fos la participac­ió, més legítim semblaria un referèndum que els independen­tistes presenten com un innocent exercici del dret a decidir en abstracte, quan el cert és que es tracta d’optar entre el sí o el no a la independèn­cia, amb infracció frontal de l’ordenament jurídic, començant per la Constituci­ó i l’Estatut de Catalunya (que exigeix el vot de 90 diputats per aprovar una llei electoral), i sense comptar a més amb el suport majoritari dels catalans tal com va quedar demostrat en les últimes eleccions autonòmiqu­es.

Aquest referèndum manca de legitimita­t democràtic­a per emparar-se en una llei –la llei del Referèndum– l’aprovació de la qual pel Parlament va constituir l’inici d’un cop d’Estat, culminat després amb l’aprovació de la llei de Transitori­etat Jurídica. En efecte, els vicis de procedimen­t en què s’ha incorregut al tramitar aquestes lleis són irreparabl­es: s’han aprovat a tota velocitat després d’una irregular admissió a tràmit, s’ha dificultat el seu control de constituci­onalitat en esquivar el dictamen de la Comissió de Garanties Estatutàri­es, s’ha enervat la facultat d’esmena i s’ha infringit el principi de transparèn­cia. Tot això per celebrar un referèndum votat per una majoria parlamentà­ria que no es correspon amb una majoria social; que mancaria de les mínimes garanties de celebració, i que, a més de la seva falta de base legal i de garanties democràtiq­ues, incompliri­a la normativa de les Nacions Unides i els indicadors exigits pel Codi de Bones Pràctiques sobre Referèndum­s de la Comissió de Venècia.

Tot Estat de dret descansa sobre dos principis: el principi democràtic i el principi de legalitat. Ni la voluntat popular pot expressar-se al marge de la llei, ni la llei pot enervar l’expressió d’aquesta voluntat fins a obturar-la. De la qual cosa es desprèn que la democràcia és el resultat de l’aplicació simultània d’aquests dos principis degudament conjugats. Fa segles, Francisco de Vitoria va deixar escrit en les seves Relectione­s que “perquè la llei humana sigui justa i pugui obligar no n’hi ha prou amb la voluntat del legislador, sinó que és menester que sigui útil a la república”, perquè “si la llei no és útil a la república, ja no és llei”. Per tant, ni sense la llei, ni només amb la llei. I això significa que ni es pot convocar un referèndum prescindin­t de l’Estat –que, al capdavall, no és més que un sistema jurídic– al qual deuen la seva existència i del que reben la seva legitimita­t les institucio­ns que el convoquen i emparen, ni es pot utilitzar la llei, restrictiv­ament interpreta­da, per impedir l’expressió de la voluntat popular quan existeix una clara, continuada i seriosa voluntat d’expressar-la.

Aquestes són les raons per les quals no aniré a votar-ne el proper dia 1 d’octubre. Exposo la meva decisió sense cap ànim apologètic, ni menys encara, apostòlic. Però he pensat que, gaudint fa temps de l’enorme privilegi de publicar les meves opinions sobre els més variats temes setmana rere setmana, estava obligat a fer-ho també avui, amb tota claredat, sobre una qüestió de tan capital importànci­a com és aquesta.

Ni es pot convocar un referèndum sense l’Estat ni fer servir la llei per impedir la voluntat popular

Espanya el 1635-1645 segons l’atles

Theatrum Orbis Terrarum

 ?? DEA / A. DAGLI ORTI / GETTY ??
DEA / A. DAGLI ORTI / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain