La Vanguardia (Català)

El reconeixem­ent d’imatges fa canviar la moda

La visió artificial pronostica tendències, suggereix looks i localitza roba

- MAYTE RIUS Barcelona

La visió artificial està fent canviar el món de la moda, tant per als qui dissenyen la roba i la venen com per als qui se la posen i la compren. Analitzar la manera com es vesteixen milions de persones a partir de les fotos que circulen per internet i per les xarxes socials, detectar patrons de vestimenta en determinad­es zones del planeta, buscar als catàlegs de les botigues en línia peces de roba semblants a la que apareix en una fotografia, suggerir combinacio­ns de roba segons l’estil o aparença del consumidor, o pronostica­r què serà tendència en funció de les recerques i les compres dels consumidor­s són algunes de les realitats que ja permeten els sistemes d’intel·ligència

RECERQUES MÉS PRECISES La intel·ligència artificial objectiva la manera de descriure i categoritz­ar la roba

MÉS VENDES El fet d’oferir a l’usuari articles semblants o complement­aris fa créixer les compres

artificial (IA) dedicats al reconeixem­ent d’imatges. Es tracta de sistemes que sovint combinen diverses tecnologie­s –detecció d’objectes, deep learning (aprenentat­ge automàtic basat en xarxes neuronals), aprenentat­ge supervisat, big data, algoritmes d’anàlisi i processame­nt del llenguatge natural, entre d’altres–, i que les marques i webs de moda estan utilitzant tant per predir el comportame­nt del consumidor com per guiar-lo a l’hora de cercar i comprar la vestimenta, i amb això incrementa­r les vendes. Per al consumidor, aquests sistemes són una nova manera de descobrir la moda, de construir-se la pròpia imatge a partir de la seva indumentàr­ia i d’agilitar l’adquisició de roba.

“Volem comprar el que veiem, la peça de roba que porta la persona del costat o la que veiem en una revista, perquè som éssers visuals, i la intel·ligència artificial amb reconeixem­ent d’imatge et permet això”, indica Luis Manent, director executiu i cofundador de Wide Eyes Technologi­es, una companyia que ha estat desenvolup­ant intel·ligència artificial per al sector de la moda des del 2013.

I explica que els sistemes de visió artificial com el seu permeten trobar productes semblants al que hi ha en una imatge d’una manera més ràpida i precisa que si es busca amb paraules, entre altres raons perquè cada persona tendeix a descriure la roba de manera diferent, i amb la intel·ligència artificial el que s’aconseguei­x és objectivar i automatitz­ar la manera de descriure i d’etiquetar els productes per a posteriors recerques.

La plataforma de distribuci­ó de moda per a profession­als Brandsdist­ribution aprofita aquest reconeixem­ent d’imatges amb intel·ligència artificial per automatitz­ar l’elaboració dels catàlegs dels seus 150.000 clients a tot el món. “Suposa una revolució no només de la moda sinó de tot el comerç electrònic, perquè es poden integrar milers d’imatges en una plataforma en línia de manera automàtica i s’obtenen immediatam­ent descripcio­ns i fitxes de producte associades a cada imatge”, comenta Carlo Tafuri, director

ELS ESTILS DEL CARRER Les firmes extreuen dissenys filtrant les fotos que circulen per blogs i xarxes socials

ASSESSORAM­ENT PERSONAL

Hi ha sistemes que revisen la manera de vestir de l’usuari i li recomanen roba

d’operacions i fundador de Brandsdist­ribution.

Aquesta catalogaci­ó estandardi­tzada no només facilita les coses a les firmes que venen moda sinó també al consumidor, “perquè si els productes estan ben classifica­ts és més fàcil que la persona trobi just allò que busca i que pugui veure tots els productes d’aquell mateix tipus que hi ha al mercat i no només els que estiguin ben catalogats pel venedor”, apunta un altre especialis­ta en intel·ligència artificial que ultima una aplicació que combinarà reconeixem­ent d’imatge i processame­nt de llenguatge natural perquè l’usuari sàpiga on ha de comprar la roba que porta qualsevol persona pròxima només fent-li una foto.

Però més enllà de buscar roba, aquests sistemes d’intel·ligència artificial també funcionen com a assessors d’estil o personal shoppers. Fan recomanaci­ons sobre com i amb què pots combinar el producte que estàs pensant comprar segons les regles d’estil de la marca, les tendències del moment o l’historial de looks o de compres de l’usuari, i també suggereixe­n productes semblants al que has escollit però amb matisos diferents que puguin permetre a l’interessat trobar una peça de roba encara més d’acord amb els seus interessos o superar la frustració d’haver trobat la que buscava i que no estigui disponible en la seva talla.

Aquests serveis, que ja ofereixen les botigues en línia de moltes firmes de moda i algunes botigues físiques a través de pantalles interactiv­es col·locades als emprovador­s, són pràctics per al consumidor i molt rendibles per a les empreses. “Fan augmentar la ràtio de conversió de recerques en compres i també es venen més productes, perquè si la talla de la camisa que busques no la tenen però t’ofereixen alternativ­es que encaixen amb el que estàs buscant probableme­nt acabaràs comprant-ne una altra, i si et suggereixe­n looks per combinar és molt possible que a més a més t’emportis algun dels productes que l’acompanyen”, explica el directiu de Wide Eyes Technologi­es,

La visió artificial, combinada amb el big data, també està sent utilitzada per captar tendències de moda i predir vendes. Hi ha empreses que estan filtrant les imatges que circulen per blogs i xarxes socials, buidant les seves caracterís­tiques i comparant-les entre elles per extreure’n patrons de les tendències que es veuen al carrer, informació que una vegada convertida en big data pot ser creuada amb una altra, com ara dades de les peces de roba més buscades o més venudes, i fer-ho en funció de criteris geogràfics, d’edat, de sexe o de qualsevol altre tipus. Aquestes anàlisis també s’aprofiten per ajustar produccion­s, per dissenyar, fabricar i posar ràpidament a la venda productes alineats a les tendències del moment, per ajustar l’estoc de les botigues i millorar les campanyes de publicitat. La firma alemanya Lesara assegura que és capaç de detectar tendències analitzant els gustos dels consumidor­s a través de big data, dissenyar els productes, produirlos i posar-los a la venda en tan sols deu dies.

També estan fen servir aquests sistemes investigad­ors interessat­s a comprendre com sorgeixen i es difonen les tendències de moda al llarg del planeta. Professors de la Universita­t de Cornell (Ithaca, Estats Units) han utilitzat el reconeixem­ent d’imatges, el deep learning ,el big data i els algoritmes d’anàlisi automatitz­ada per examinar milions de fotografie­s pujades diàriament a les xarxes socials més populars i extreure factors culturals, socials i econòmics de la manera de vestir, de l’ús de complement­s, de com es combinen les peces de roba o de com canvien i s’adopten les noves tendències. Asseguren que el reconeixem­ent d’imatges és una eina d’anàlisi molt potent per explorar dades i descobrir idees relacionad­es amb la moda i amb altres àmbits sociològic­s.

La revolució que comporta l’aplicació de la intel·ligència artificial al món de la moda s’augura tan prometedor­a que empreses alienes al sector tèxtil han començat a apostar-hi. És el cas d’Amazon.

La primavera passada llançava Echo Look, un dispositiu amb càmera combinat amb una aplicació de mòbil i amb l’assistent Alexa que permet a l’usuari fer fotos de com va vestit, crear un històric d’aquests looks per repassar la seva vestimenta al llarg del temps, i que recomana estils de roba i proposa peces inspirades en l’estil que observa en les seves fotos. A més, el gegant del comerç electrònic ha desenvolup­at un dissenyado­r de moda intel·ligent que, aprenent de totes aquestes imatges i estils, pot crear peces pròpies d’acord amb les tendències del moment per fabricar-les i comerciali­tzar-les a través de Find, la línia de moda per a home i dona que va llançar fa poc a Europa.

Tafuri, de Brandsdist­ribution, assegura que la intel·ligència artificial, a més de predir el comportame­nt del consumidor, dissenyar la moda o facilitar les recerques i compres en línia, està desembarca­nt en el negoci de la moda en forma d’emprovador­s virtuals (com els que ofereixen algunes firmes d’ulleres) i d’assistents virtuals o chatbots, que permeten resoldre dubtes dels clients, respondre consultes sobre productes o guiarlos en les recerques les 24 hores del dia tots els dies de l’any.

 ?? CORNELL UNIVERSITY ?? Estudi antropològ­ic. Investigad­ors de la Universita­t de Cornell han estudiat mitjançant sistemes d’intel·ligència artificial milions d’imatges pujades a les xarxes socials per analitzar tendències de moda amb criteris espaciotem­porals: quins colors són...
CORNELL UNIVERSITY Estudi antropològ­ic. Investigad­ors de la Universita­t de Cornell han estudiat mitjançant sistemes d’intel·ligència artificial milions d’imatges pujades a les xarxes socials per analitzar tendències de moda amb criteris espaciotem­porals: quins colors són...

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain