La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La part de la sabata que defuig tota companyia. Mànec de fusell. Preposició d’origen. 2 Cal pitjar-lo per engegar la tele. Bèstia capaç de remenar la cua. Descregude­s. 3 Escandinau­s de primera instància. Repeteixin cançons al final del concert. Fòsfor. 4 Mig miler de romans. Àpexs petits i poc consistent­s. Accepta l’herència. 5 Miro pel forat del pany. Forats d’entrada als caus. 6 Sigui passat amb ànsia. Proveït d’agafadors. Mitja dàlia. 7 Apersonada. Diu la seva tot saludant de manera felina. 8 Que tartamudej­a. Mercaderia valuosa i sovint amagada. Consonant que borda. 9 Al bell mig de les cues, Europa. Acostumi. Trompada. 10 Relatiu a l’organisme unicel·lular més conegut. Gramínia robusta que li encanta a na Cesca. Oxigen. 11 Escaire. Ho canviïn per un altre producte. Humor serós.

12 Talla les llesques de suro en carracs. Netejo. El Nodo ens deixa sense respiració. 13 Ho faci servir. Cuinar amb salsetes. Enze no numerari. 14 Aquesta es dedica sobretot a lligar. Perdíeu la capacitat de moviment en algun membre important del cos.

VERTICALS 1 Fons una peça de ferro amb una altra. L’un o l’altre, qualsevol. 2 Somni de surfista. Tinguem una identitat. En un cert sentit, ho fa servir a l’americana. 3 Mig centenar o noranta graus. M’ho empassaré després de mastegar-ho amb posat vaticà. Beguda. 4 Tanqui allò que era badat. Concloure abstemi. Preposició d’origen. 5 Enllaços sentimenta­ls. Dona homenenca. 6 Protector de motorista bevedor. Mexicà per antonomàsi­a. Comença a tenir urticària. 7 El sud quan perd el seu símbol. Relatius a la lluna. Escull acabar amb la idolatria. 8 Pètals de les orquídies que els anglesos confonen amb les etiquetes. Sorties.

9 As. Les diverses sensibilit­ats musulmanes. No pas après. 10 La tasca foragita el gos. Africans d’Addis Abeba. Terrabasta­ll ambiental que és banda sonora del llamp. 11 Remenar el foc perquè revifi. Pot ser religiosa, composta o simple. Escaire.

12 La connexió elèctrica. Pal de billar. Rei sense corona. 13 Preposició d’origen. Situada a la pelvis. L’equip titular. 14 Arma blanca que branda el professor d’esgrima. Pacteu tocar la guitarra.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain