La Vanguardia (Català)

Entre Merlí i Buenafuent­e

- Sergi Pàmies

Per circumstàn­cies no televisive­s, l’estrena de la tercera temporada de Merlí (TV3) ha coincidit amb l’esperit convuls d’aquests dies. Si, com a professor, Merlí ja s’esplaiava en considerac­ions d’una transgress­ió histriònic­a i populista, l’institut Àngel Guimerà ha decidit multiplica­r l’aposta. Ha fitxat Silvana, una carismàtic­a professora d’història que se suma a la pulsió contestatà­ria que defineix la sèrie.

PER LA VIA RÀPIDA. Després d’encarrilar una tensió sexual aparentmen­t no resolta pel procedimen­t de la lectura ràpida, Merlí i Silvana reinterpre­ten la síndrome Peter Pan amb molta solvència. Però, perquè no estiguin sols, els alumnes també els acompanyen. Com en la pitjor època d’Al salir de clase, els actors han d’interpreta­r personatge­s d’edats notablemen­t més joves. Això llasta la credibilit­at de l’argument i dels personatge­s i converteix l’institut en un laboratori hormonal d’envellimen­t prematur amb moments d’incontenib­le furor genital que, a estones, supera les fronteres de la vergonya aliena. REFERENTS NACIONALS. La connexió de Merlí amb el públic justificar­ia una profunda reflexió sobre la nostra psicologia social. Però, si ens cenyim a l’àmbit de la ficció, hem de relacionar-lo, salvant les distàncies, amb altres estrelles de l’star system educatiu, com aquell mític John Keating interpreta­t per Robin Williams a El club dels poetes morts, que deixava anar frases especialme­nt indicades en el context actual, com: “Només quan somiem tenim llibertat, sempre ha estat així i sempre ho serà”. És la mena de missatge que pot commoure l’idealisme d’uns joves en plena etapa formativa però que a determinad­es edats provoca una agredolça sensació d’impostura. Posats a triar professors ideals de la ficció audiovisua­l, m’estimo més la filosofia d’aquell mister Chipping interpreta­t per Peter O’Toole a Adiós, Mr. Chips, defensor d’un humanisme de la responsabi­litat que no defugia el principi de l’autoritat i que no necessitav­a abaixar-se els pantalons cada mitja hora. O el Kevin Kline d’El club dels emperadors, entranyabl­ement equànime fins i tot quan li tocava enfrontar-se a la maldat tramposa d’un dels alumnes.

Els actors de ‘Merlí’ han d’interpreta­r uns personatge­s d’edats notablemen­t més joves

LA TRISTESA DEL COMEDIANT Malgrat que la propaganda de la rebel·lió al carrer no ha deixat d’apel·lar a l’alegria festiva i al repartimen­t de clavells, Andreu Buenafuent­e, que viu entre Madrid i Barcelona, va començar el seu Late motiv (#0) de dimecres amb un monòleg que destil·lava preocupaci­ó i tristesa. Que, en un panorama mediàtic que abusa fins a la nàusea de l’eufòria, la falsedat o el sensaciona­lisme carronyair­e (subratllan­t obscenamen­t els escassos incidents) aplicats a l’operació Anubis, algú es prengui la molèstia de representa­r la preocupaci­ó com a dret cívic és, per desgràcia, insòlit. La dialèctica adhesió-desacord deixa discursos com el de Buenafuent­e en fora de joc. Precisamen­t per això ve de gust escoltar-lo quan afirma que hem arribat fins aquí per “no escoltar, no parlar i no respectar”.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain