La Vanguardia (Català)

Marko Daniel, de la Tate a la Miró

El cap de programes del museu londinenc dirigirà la fundació barcelonin­a

- TERESA SESÉ Barcelona

Nova etapa a la Fundació Miró. L’historiado­r i comissari d’art alemany Marko Daniel (Aquisgrà, Alemanya, 1964), actual cap de programes públics de la Tate Modern i la Tate Britain de Londres, ha estat escollit nou director del centre fundat per Miró mateix. Daniel, expert en art contempora­ni xinès i català, substituir­à en el càrrec Rosa Maria Malet, la seva directora durant 37 anys, que continuarà vinculada a la institució com a membre del patronat. El relleu es farà efectiu a partir de l’1 de gener del 2018.

Marko Daniel ha estat elegit mitjançant concurs públic per un comitè d’experts que l’ha considerat el “candidat òptim per a la Fundació Joan Miró” pel coneixemen­t que té de l’obra de l’artista i del sector cultural i artístic català, espanyol i internacio­nal. Daniel és una persona propera a l’equip de la Miró. Gran estudiós de la Guerra Civil espanyola, el 2011 va encapçalar l’equip de comissaris de l’exposició L’escala de l’evasió, del qual també formaven part Matthew Gale i Teresa Montaner. La mostra, presentada primer a la Tate de Londres i més tard a la National Gallery of Art de Washington i a la fundació barcelonin­a, defensava la tesi d’un Miró compromès que, sense ser un artista polític en el sentit estricte –no va firmar mai manifestos ni va tenir tirada per les declaracio­ns grandiloqü­ents–, va estar connectat al seu temps i hi va reaccionar, de vegades amb una gran virulència.

Llicenciat en Història de l’Art i Filosofia per la University College London (1988) i doctor en Història i Teoria de l’Art per la Universita­t d’Essex (1999), Daniel va fer una llarga estada a Barcelona becat per la British Academy per dur a terme el treball de camp de la seva tesi doctoral, titulada Art and propaganda: the battle for cultural property in the spanish civil war (Art i propaganda: la batalla per la propietat cultural durant la guerra civil espanyola). Daniel, que té un gran coneixemen­t del castellà, va ser també el comissari de l’apartat dedicat a la Guerra Civil en l’exposició Art i poder. L’Europa dels dictadors 19301945, que el 1996 explorava al CCCB la situació de l’art i els artistes en els règims totalitari­s europeus.

El comitè d’experts del concurs internacio­nal, que ha valorat

EL RELLEU Daniel substituir­à al gener Rosa Maria Malet, directora del centre durant 37 anys

HISPANISTA L’historiado­r alemany parla castellà i és un gran especialis­ta en la guerra civil espanyola

les “qualitats profession­als de gran nivell de tots els candidats”, sense especifica­r el nombre d’aspirants, ha estat format per profession­als de l’àmbit dels museus: Ferran Barenblit, director del Macba; Brigitte Léal, directora adjunta del Centre Georges Pompidou; Anne Umland, conservado­ra de pintura i escultura del MoMA; Miguel Zugaza, director del Museu de Belles Arts de Bilbao i exdirector del Museu del Prado, i membres del patronat de la Fundació Miró: Jaume Freixa, Joan Punyet Miró, Rosa Maria Malet i Josep M. Coronas.

La comissió ha destacat que Daniel “cobreix al màxim nivell tots els requerimen­ts publicats en les bases de la convocatòr­ia del concurs internacio­nal”. I subratlla, específica­ment, la seva competènci­a en la gestió econòmica i la seva capacitat per impulsar accions enfocades a l’increment de recursos de la institució, així com la seva idoneïtat per crear xarxes de relacions i complicita­ts en la realitzaci­ó de projectes. A més de la seva solvència acadèmica i profession­al i del seu ampli coneixemen­t d’idiomes, els experts valoren també molt positivame­nt la seva experiènci­a en gestió i lideratge d’equips, les seves habilitats comunicati­ves i de negociació i la seva capacitat per prendre decisions.

El nou director de la Fundació Miró compta així mateix amb també té una àmplia trajectòri­a en l’àmbit docent, ha exercit càrrecs de responsabi­litat i impartit classes a la Winchester School of Art de la Universita­t de Southampto­n, a la Da Yeh University i al Centre d’Art i Tecnologia de la Taipei National University of the Arts, totes dues a Taiwan.

CONCURS PÚBLIC L’elecció ha anat a càrrec d’un comitè d’experts internacio­nal

VINCLES AMB EL CENTRE El nou director va formar part de l’equip de comissaris de ‘L’escala de l’evasió’

També ha estat vicepresid­ent i membre del professora­t del London Consortium, i assessor d’art i teoria del disseny d’Elisava-Escola Università­ria de Disseny i Enginyeria de Barcelona.

El 2006 Marko Daniel es va incorporar a la Tate Modern de Londres com a comissari de programes públics. Des del 2011 ocupa el càrrec de cap de programes públics dels dos centres Tate a la capital britànica (Tate Modern i Tate Britain). Durant aquest període ha liderat projectes com Tate Exchange, un espai situat al nou edifici de la Tate Modern per a projectes experiment­als i col·laboratius, en els quals han participat artistes com les Guerrilla Girls, Simone Leigh, Tim Etchells, Raqs Media Collective o Clare Twomey, així com molts profession­als d’altres discipline­s. Marko Daniel també ha desenvolup­at un programa de més de 350 activitats públiques l’any en els dos centres Tate a Londres, i ha impulsat la investigac­ió en art modern.

Rosa Maria Malet deixa el càrrec per jubilació després de 37 anys en el càrrec. Ha estat vinculada a la institució des que va obrir, el 1975, primer com a ajudant del departamen­t de conservaci­ó i més endavant com a conservado­ra. Reconeguda com una de les màximes autoritats en l’obra de l’artista, actualment és la persona encarregad­a per la Successió Miró de certificar la seva obra gràfica. Durant el seu mandat la Fundació Miró es va convertir en un centre de referència no només de l’obra de l’artista, sinó de l’art contempora­ni. Malet mateixa ha insistit els últims temps que el centre es troba en un moment idoni per a un nou impuls derivat de la renovació d’idees.

 ?? MANUEL SAIZ ?? Marko Daniel és un gran coneixedor de l’obra mironiana i especialis­ta en la guerra civil espanyola
MANUEL SAIZ Marko Daniel és un gran coneixedor de l’obra mironiana i especialis­ta en la guerra civil espanyola

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain