La Vanguardia (Català)

Llarga vida al lied

- JAUME RADIGALES

Life Victoria

Intèrprets: Elena Copons i Sholto Kynoch Obres: Schumann, Brahms, Grieg, R. Strauss Lloc i data: Recinte Modernista de l’hospital de St. Pau (20/IX/2017) La tardor barcelonin­a està de sort. Es tenyirà de lied gràcies al festival Life Victoria –cinquena edició– i, a partir del 25 d’octubre, del Schubert Lied. Ja és un clixé acceptar que la gran afició per l’òpera pròpia del Cap i Casal no té la correspond­ència justa en el terreny del lied, malgrat que la massa crítica d’aquesta forma musical té un nombre d’acòlits gens menyspreab­le que sap gaudir de la complicita­t entre veu, piano i poesia.

El Life Victoria demostra la seva consolidac­ió gràcies a un projecte artístic coherent i manté algunes constants, com les actuacions de teloners que prometen. Aquest va ser el cas, al concert del recinte modernista de l’hospital de Sant Pau, d’Irene Mas Salom i Helena Ressurreiç­ão, acompanyad­es al piano per Neus García Puigdoller­s. El cant a dues veus en pàgines de Mendelssoh­n i Brahms va ser un aperitiu exquisit abans del recital d’Elena Copons.

La soprano egarenca va abordar un repertori difícil, amb reptes de pes, com alguns dels lieder amb íncipits perillosos i vertiginos­os, per exemple en pàgines com Röselein, Röselein, de Schumannn, o Ruhe, meine Seele, de Richard Strauss. El programa incloïa quatre lieder de Schumann i de Brahms resolts de manera desigual, especialme­nt en un registre agut amb alguns problemes. Tot i això, la intensitat expressiva i la complicita­t amb el pianista Sholto Kynoch aviat es va apropiar del que va acabar resultant una extraordin­ària liederaben­d, culminada amb dos esplèndids cicles d’Edvard Grieg (Sechs Lieder, op. 48) i de Richard Strauss (Vier Lieder, op. 27).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain