La Vanguardia (Català)

L’Arts Santa Mònica es reconverti­rà en un centre d’arquitectu­ra

- JOSEP MASSOT Barcelona

Ahir el conseller de Cultura, Lluís Puig, va presentar un pla de museus que altera completame­nt les línies del projecte de Ferran Mascarell del 2015. Malgrat que el recorregut del Govern actual és incert, el conseller assegura que el pla, com que ha estat àmpliament consensuat amb el sector, dibuixa les línies mestres del que serà el futur sistema de museus, estructura­t en xarxes territoria­ls i temàtiques. Es tracta d’un canvi que requereix una nova llei de museus per als 624 equipament­s museístics, que el 2015 van rebre onze milions de visitants i que aquests anys han perdut el 47% dels ajuts de la Generalita­t i el 78% de l’Estat.

Entre les actuacions a curt termini destaca la renúncia a constituir els museus d’Arquitectu­ra, Còmic i Fotografia i la Xarxa d’Arts Visuals. L’Arts Santa Mònica es reconverti­rà, ara en un centre d’arquitectu­ra. L’actual director del centre de la Rambla, Jaume Reus, acaba contracte al desembre, i mantindrà el programa d’exposicion­s ja aprovat. Una és precisamen­t una mostra sobre arquitectu­ra, de manera que el centre anirà combinant a partir del 2018 exposicion­s d’arts visuals amb les arquitectò­niques fins a la seva reconversi­ó final. Les arts visuals no patiran retallades, ja que l’esforç es destinarà a les fàbriques de creació, com la Fabra i Coats.

Una altra novetat és la fusió del Museu d’Història i el Museu d’Arqueologi­a en un Museu Nacional d’Història. Malgrat que el contracte de la seva seu, el Palau de Mar, expira el 2019 i es vol renovar cinc anys, es negocia la seva ubicació al pavelló d’Alfons XIII, al costat del MNAC, per a així donar un context històric a les col·leccions d’art català i reordenar l’ara caòtic espai urbanístic de la zona. El pavelló de Victòria Eugènia, propietat de l’Ajuntament de Barcelona i amb contracte en vigor amb la Fira de Barcelona, seria l’espai destinat a l’ampliació del MNAC, malgrat que en aquest punt encara no s’han tancat les negociacio­ns amb el Consistori, que va anunciar que seria un espai per a exposicion­s internacio­nals. L’absència del Museu del Còmic seria pal·liada amb un espai a Badalona amb fons de la Biblioteca de Catalunya. Es crearà el Museu de Ciències Naturals i es desisteix de donar rang nacional al Macba. La fotografia es deixarà en mans del MNAC.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain