La Vanguardia (Català)

La Fiscalia demana d’investigar Ron i Saracho per la fallida del Popular

El jutge Fernando Andreu, de l’Audiència Nacional, resoldrà en uns dies

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La Fiscalia Anticorrup­ció ha presentat un informe favorable a l’admissió de diverses querelles i denúncies presentade­s contra els expresiden­ts de Banco Popular, Ángel Ron i Emilio Saracho, i els seus consells d’administra­ció en relació amb la fallida de l’entitat. L’assumpte queda ara en mans del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu, que resoldrà probableme­nt al llarg de la setmana vinent. Amb el bloc de querelles que té presentade­s –i una vegada coneguda ara l’opinió favorable d’Anticorrup­ció perquè s’admetin a tràmit–, hi ha pocs dubtes que l’assumpte es convertirà aviat en un procedimen­t penal.

El nucli de les denúncies interposad­es i de l’informe que ara ha elaborat el fiscal encarregat del cas, Antonio Romeral, es basa en la presumpta existència de falsedats en els comptes del Popular de cara a l’ampliació de capital del 2016, per valor de 2.500 milions d’euros. Però la Fiscalia demana que s’investigui no només la gestió de Ron i Saracho, sinó també la labor de l’auditora PwC. En aquests aspectes, l’assumpte guarda certes similituds amb la crisi i la investigac­ió sobre l’ampliació de capital prèvia a la sortida a borsa de Bankia, procés que també dirigeix el jutge Fernando Andreu, i en què també s’està investigan­t l’actuació dels auditors, en aquest cas de Deloitte.

Les similituds no acaben aquí, perquè també en relació amb la crisi del Popular s’ha qüestionat l’actuació del Banc d’Espanya i de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). En l’assumpte de Bankia els òrgans reguladors ja han quedat fora del procés, després de molt debat. I en el cas ara plantejat respecte al Popular l’informe de la Fiscalia és també favorable a que el Banc d’Espanya i la CNMV quedin fora de la investigac­ió. Però aquest aspecte queda totalment en mans del jutge, perquè hi ha querelles que pretenen que els òrgans reguladors també retin compte de les seves actuacions respecte al Popular i la fase final de la seva gestió fins a la seva liquidació. En el cas Bankia, Andreu els va mantenir al marge fins que la Sala Penal de l’Audiència el va obligar a incloure’ls en la investigac­ió. No obstant això, concloses les diligèncie­s, la mateixa Sala va ratificar que havien de ser exclosos del procés.

Al voltant de trenta querelles i denúncies s’han presentat fins ara en relació amb la liquidació del Popular, que va ser intervingu­t el 7 de juny passat i posteriorm­ent va ser venut a Banco Santander per un euro. L’operació, decidida pel Banc Central Europeu

(BCE) a través de la Junta Única de Resolució i executada pel Fons de Reestructu­ració Ordenada Bancària (FROB), va implicar la reducció a zero del capital social del banc, i l’amortitzac­ió o extinció de totes les accions de l’entitat.

Entre les querelles contra els exdirectiu­s figuren la que va presentar l’Organitzac­ió de Consumidor­s i Usuaris (OCU) el mes de juliol contra l’expresiden­t Ron; l’exconselle­r delegat (CEO) Pedro Larena; l’exvicepres­ident Roberto Higuera; la firma auditora PwC, i el soci signant, Francisco Barrios, per falsedat comptable i estafa a l’inversor. També el despatx Cremades & Calvo Sotelo va ampliar al juliol amb una querella la denúncia presentada contra Saracho per presumpta administra­ció deslleial. D’altra banda, aquestes iniciative­s se sumen als recursos contencios­os administra­tius interposat­s contra el paper de la Junta Única de Resolució (JUR) i el FROB, encarregat d’executar l’operació.

UN ALTRE MACROPROCÉ­S Des de la intervenci­ó de l’entitat al juny, hi ha 30 querelles a l’Audiència Nacional

Els accioniste­s ho van perdre tot només un any després de l’ampliació de capital

MILERS D’AFECTATS

 ?? JUAN MEDINA / REUTERS ?? Emilio Saracho, expresiden­t de Banco Popular
JUAN MEDINA / REUTERS Emilio Saracho, expresiden­t de Banco Popular

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain