La Vanguardia (Català)

DEL TORO ROJO A DULCINEA

-

El primer carro que apareix és El Toro Rojo –sol aparcar a la zona central de Manhattan de matí i a Long Island City de tarda–, i és un altre dels que competeix en la categoria dels Bad homes, terme que va utilitzar el president Trump per estigmatit­zar els hispans.

El fundador, l’autèntic Toro Rojo, és Gabriel Apreza, que va entrar als Estats Units, per Califòrnia, com a indocument­at fa 32 anys, “realment il·legal”. Fa molt que és resident.

Va començar en l’agricultur­a de la Costa Oest, però va decidir que això no era per a ell. Es va traslladar a Nova York, on va entrar com a peó en la construcci­ó.

Sempre li havien dit que cuinava molt bé. Fins que un dia va veure la pel·lícula Xef i va pensar que havia arribat la seva hora. “Això és un tros del meu Oaxaca”, li comenta a una dona blanquíssi­ma que degusta un guashimole skewer (amb costella de porc). El Toro Rojo guanya el títol.

Al final del recorregut s’ubica Dulcinea, una xurreria de nou encuny, fundada per Héctor Sanz, sota la supervisió del xef català Josep Coronado i que es troba als mercats de Smorgasbur­g o DeKalb. No hi ha color: els seus xurros amb Nutella o el sandvitx de xurro amb gelat guanyen com a millors postres.

El premi principal se l’emporta Goldshelte­r Oluwalogbo­n amb la seva gastronomi­a del carro DF Nigerian.

Va tenir alguna cosa menys de competènci­a. Una de les selecciona­des, María Palacio, no s’hi ha presentat. Temen que per por. Per indocument­ada.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain