La Vanguardia (Català)

L’alcaldessa més jove d’Espanya maría arribas

COMENÇAR UNA CARRERA POLÍTICA AMB 18 ANYS NO ÉS COMÚ, MENYS ENCARA SI S’ÉS ALCALDESSA DEL PARTIT POPULAR DE CONCA, AMB TOT UN FUTUR AL DAVANT

- VÍCTOR RODRIGO Va jurar el càrrec d’alcaldessa amb només 18 anys. De Castejón, un poble que no té més de 140 habitants, es manté ferma que la seva joventut no determina flaqueses a l’hora d’exercir el càrrec. No tenia previst ser l’alcaldessa.

Contactar-hi no va ser fàcil tot i que després d’insistir molt, María Arribas va accedir a explicar la seva història. Com s’arriba a ser alcaldessa amb 18 anys? Aquesta i altres preguntes van ser ateses per l’edil de Castejón (Conca), un municipi de poc més de 140 habitants. Tot va començar en les eleccions municipals del 2015.

“En la llista a la candidatur­a a l’Ajuntament de Castejón jo no anava com a número u”, relata Arribas, ara amb 21 anys. “Però malgrat això vaig sortir elegida com a alcaldessa, perquè al meu poble regeix el sistema de llistes obertes i jo vaig accedir que el meu nom aparegués en la llista amb la condició que el més votat fos el que es quedés com a alcalde del municipi, cosa que fins ara no s’havia produït”. No li havia passat mai pel cap la idea de convertir-se en alcaldessa, una cosa que va acabar passant aquell 24 de maig del 2015.

Des del moment en què va jurar el càrrec, Arribas es va sentir molt acompanyad­a per la seva gent. “Els meus pares van confiar en mi, em van donar suport i ara ho continuen fent. Ells i la meva germana són els que tenen el mèmés rit. I els estaré sempre agraïda per això”.

Els seus inicis polítics no van gaire enrere del nomenament com a alcaldessa. Es va afiliar a Noves Generacion­s del Partit Popular de Conca al complir la majoria d’edat, el 2014. Respecte a la seva joventut, Arribas no pot ser clara: “Soc conscient que potser alguns poden pensar que soc massa jove per assumir aquesta responsabi­litat però si no estigués segura que soc capaç de respondre al que suposa ser l’alcaldessa de Castejón, no m’hauria presentat a les llistes i encara menys hauria jurat el càrrec”.

El municipali­sme és un gènere de la política molt pròxim i propicia les relacions entre els pobles veïns. En aquesta línia, Arribas va haver de començar a trobar-se amb els membres polítics de la província i la comarca. “Al principi, en les primeres reunions amb els alcaldes i regidors dels pobles propers, i fins i tot quan en alguna festa major d’altres pobles parlava amb els veïns, em preguntave­n per la meva edat i es quedaven estranyats, però alhora s’alegraven de conèixer i saber que algú tan jove té aquestes preocupaci­ons i responsabi­litats”.

A l’assumir la vara municipal, Arribas s’ha convertit en la primera alcaldessa de la història del poble. El fet que Castejón sigui un dels pobles més petits de la província de Conca té els seus desavantat­ges però també té moltes virtuts. Una de les quals és l’íntima proximitat amb els veïns. “M’han donat consells, m’han explicat anècdotes, històries que gràcies a la mediació dels anteriors alcaldes van acabar millor o pitjor. M’han transmès moltíssim suport i un gran nombre de persones s’han ofert per ajudar-nos a treballar”.

Com a flamant alcaldessa de Castejón, María Arribas va promulgar una mesura sense precedents al seu poble, amb ressò a la premsa estatal. Una de les prioritats quan va arribar al Consistori va ser la retirada de la nomenclatu­ra franquista dels carrers i avingudes del poble. La mesura es va consolidar el juny del 2016, quan els carrers Generalísi­mo Franco, General Mola i Primo de Rivera van ser canviats per carrer Mayor, carrer de l’Arco i carrer d’El Cantón. Relata que la petició i promulgaci­ó d’aquests canvis “respon a la voluntat popular des que es va aprovar la llei de Memòria Històrica”.

Altres alcaldies que ostenta el Partit Popular al llarg del territori espanyol no han estat tan taxatives amb el passat franquista com Arribas. “Cada alcalde i cada municipi són diferents, tenen unes circumstàn­cies i/o problemes molt diferents, és per això que no qüestiono les decisions d’altres en aquesta mena d’assumptes, perquè no és una cosa que pugui comparar-se”. Arribas, però, és molt clara amb el tema i va voler canviar la nomenclatu­ra franquista des del principi: “Un assumpte que estava portant la problemàti­ca al municipi en els últims anys, problemes que malgrat que els meus ideals siguin de dretes puc arribar a comprendre”.

Fins ara, la seva carrera política solament es pot determinar amb la legislatur­a a l’alcaldia de Castejón. Un càrrec que, per cert, no rep cap retribució ja que és un municipi molt petit. Fer el salt a la política comarcal o provincial no forma part del futur pròxim d’Arribas. “Aquesta és una decisió que no he de prendre jo sinó el partit”, afirma. L’alcaldessa més jove d’Espanya és enèrgica en els seus ideals però previnguda pel que fa a al seu futur. Tota una dona política.

Quan va arribar al càrrec va impulsar la retirada dels noms franquiste­s dels carrers del seu poble, Castejón

 ?? . ??
.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain