La Vanguardia (Català)

El rei dels cromos que regna des de l’Empordà

EDITA 600 MILIONS DE CROMOS ANUALS –LA SEVA COL·LECCIÓ ESTEL·LAR: ELS FUTBOLISTE­S DE LA LLIGA ESPANYOLA–, LA QUAL COSA L’ERIGEIX EN LÍDER INDISCUTIB­LE A ESPANYA I PORTUGAL

- lluís torrent VÍCTOR-M. AMELA

Hi ha cromos en la infantesa de qui llegeixi aquesta pàgina. De petit vaig jugar al pati de l’escola a pelar: cromos en una pila, amb el palmell de la mà oberta (trampa humitejar-se-la amb saliva!) picàvem per tombar-los. Guanyaves els cromos que giraves. Fins i tot conservo una capsa de sabates amb cromos de futboliste­s, cotxes, motos, papallones, minerals, dibuixos animats, animals del món i estampes bíbliques. Els nanos que els col·leccionave­n en àlbums apostaven els repes o negociaven intercanvi­s. Gairebé mig segle després, hi continua havent nens i cromos. Darrere hi ha Lluís Torrent, el rei dels cromos.

“El cromo no morirà mai”, assegura Lluís Torrent (68), que cada any inunda Espanya i Portugal amb 600 milions de cromos, cosa que el converteix en líder indiscutib­le del sector. Ho fa des de Torroella de Montgrí (Baix Empordà), el seu poble, que ell ha convertit en la capital ibèrica del cromo. Torrent és director general i conseller delegat del grup Panini España, i amb el seu equip de 90 persones ha conquerit el lideratge del sector del cromo, i també del còmic i de les revistes infantils.

Lluís Torrent recorda: “Jugàvem al carrer a bales, i els cromos eren la nostra moneda de canvi: si perdies la jugada, pagaves amb cromos. Procuraves donar el més arrugat que tenies”. Torrent es recorda de petit enganxant cromos en un àlbum al costat de l’estufa de llenya del pis familiar. “En dèiem

sants, com les estampes de l’església. El primer àlbum que vaig completar va ser de cromos d’automòbils”.

Es va estrenar com a editor d’àlbums de cromos el 1979 amb Moto

Sport, àlbum de cromos de motos, després d’un primer acord de Cromo-Crom (la seva empresa, associada amb De Lattre i Jaume Bruguera) amb Panini. Incorporar­ia després els de la Lliga Espanyola de Futbol, cromos de futboliste­s que són el mascaró de proa de les col·leccions que edita Panini des de fa 46 temporades (després d’adquirir la col·lecció Este). “Cada any llancem 35 milions de sobres, cada sobre amb sis cromos”, explica Torrent. Sobres que arriben a les criatures –i no tan criatures– mitjançant 142.000 punts de venda (llibreries, quioscos, grans superfície­s...) i la promoció de repartir de franc 2,5 milions d’àlbums (en estadis de futbol, diaris i escoles). Hi ha adults nostàlgics dels cromos, com Andrés Iniesta mateix, de qui Lluís Torrent m’excromos, plica aquesta anècdota: “Li vaig oferir a l’Andrés que em demanés el que volgués, i em va confessar que de petit no havia pogut completar l’àlbum d’Oliver y Benji,

campeones. L’hi vaig enviar, amb els cromos enganxats. Vaig rebre aquest watsap seu: ‘M’hauria agradat enganxar-los jo!’ Iniesta s’hauria estimat més un àlbum buit i els sobres. És la màgia dels que no mor mai!”.

A la portada del primer àlbum de la Lliga (1971-72) figuraven els futboliste­s Heredia (Barça) i Ángel (Reial Madrid). Amb la portada 2017-18, Torrent ha tingut un bon ensurt: hi va col·locar Isco i Neymar... quan ningú no sospitava que deixaria el Barça. “Impossible de canviar, són set tràilers d’àlbums, és un imponderab­le que l’aficionat descompta i al col·leccionist­a fins i tot li fa gràcia: l’estem venent més bé que l’any passat!”, explica Torrent, que actualitza­rà els cromos de futboliste­s en successive­s edicions. Un altre ensurt va ser sentir al

Telenotíci­es aquesta notícia de la presentado­ra: “Acaba de néixer el cromo digital, morirà el cromo físic”. Torrent m’ho desmenteix: “Internet no ens perjudica, el cromo continuarà sent físic, encara que ara en tenim alguns de realitat ampliada, com ara Invizimals: mitjançant una aplicació al mòbil fas que es moguin, llancin foc i fum i es barallin entre si quan s’ajunten dos cromos”.

A més d’entretenir, Torrent afirma que col·leccionar cromos és pedagògic: “El nen aprèn a administra­r-se per comprar cromos i a negociar amb altres nens per intercanvi­ar”.

El que ningú no garanteix és l’èxit d’una col·lecció: “Vam fracassar amb una col·lecció de l’NBA (2012) i amb una altra sobre

Packman (2014), sèrie d’animació: ens vam menjar el 80% de la tirada d’aquelles edicions!”. I quin és el secret? “Estar molt atent, negociar llicències, distribuir bé i màrqueting, com el de locutors que obren un sobre durant la transmissi­ó radiofònic­a d’un partit de futbol. El futur del cromo? Créixer!”.

Nosaltres passarem, però els cromos continuara­n.

Iniesta li va demanar un àlbum que de petit li va quedar incomplert: ‘Oliver y Benji, campeones’ Afirma que internet no l’afecta perquè “el cromo físic no morirà mai i ajuda els nens a negociar”

 ?? AGUSTÍ ENSESA ?? Lluís Torrent va jugar amb cromos de petit, però va debutar com a editor de cromos l’any 1979, associant-se amb el grup Panini, que ell lidera a Espanya.
AGUSTÍ ENSESA Lluís Torrent va jugar amb cromos de petit, però va debutar com a editor de cromos l’any 1979, associant-se amb el grup Panini, que ell lidera a Espanya.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain