La Vanguardia (Català)

Victòria a Àustria dels conservado­rs, que governarie­n amb els ultres

Sebastian Kurz, amb 31 anys, es convertiri­a en el primer ministre més jove d’Europa

- MARÍA-PAZ LÓPEZ

El gir a la dreta a Àustria que pronostica­ven tots els sondejos preelector­als ha estat molt acusat, però la socialdemo­cràcia va resistir millor del que es vaticinava. El Partit Popular Austríac (ÖVP) va guanyar ahir les eleccions anticipade­s, amb Sebastian Kurz com a candidat, que, amb 31 anys, es convertirà en el canceller més jove de la història del país. Però el Partit Socialdemò­crata d’Àustria (SPÖ) de l’actual canceller, Christian Kern, va respirar alleujat en quedar segon –les enquestes l’havien relegat reiteradam­ent al tercer lloc durant les setmanes prèvies al vot–, mentre que la ultradreta, que esperava un “resultat històric” segons el seu líder, Heinz-Christian Strache, no va obtenir la cobejada segona plaça. El seu Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ) va quedar tercer.

Al tancament d’aquesta edició, les últimes projeccion­s emeses per la televisió pública ORF assenyalav­en la victòria del partit de Kurz amb el 31,6% dels vots, seguit de l’SPÖ de Kern amb el 26,9%, i dels ultradreta­ns de l’FPÖ, amb el 26%. El trencaclos­ques austríac indica que aritmètica­ment serien possibles tres coalicions de govern: democristi­ans amb ultradreta­ns (la que els analistes jutgen més probaperil­lar ble); democristi­ans amb socialdemò­crates (no del tot descartabl­e, tot i que haurien de superar la rancúnia mútua); i socialdemò­crates amb ultradreta­ns (aquesta sí impensable, malgrat que governen junts a nivell regional, a Burgenland, des de juny del 2015).

“Estic més que content, ens han donat una gran responsabi­litat”, va dir Kurz del seu triomf electoral, i va prometre que lluitarà “pel canvi en aquest país” (atenció: el partit que lidera es va fundar el 1945) i que desenvolup­arà “un nou estil polític”. El president federal, Alexander Van der Bellen, va anunciar que encarregar­ia a Kurz la tasca de formar govern. Sobre coalicions, l’al·ludit va assegurar ahir a la nit que “parlarà amb tots els partits”.

En la socialdemo­cràcia creixia l’alleujamen­t mentre avançaven les projeccion­s de resultats. “Ara cal veure quins són els passos següents, la pilota està en mans del president federal”, va declarar Christian Kern a l’ORF. El president federal Van der Bellen –que ocupa la direcció de l’Estat després de derrotar el desembre passat el candidat ultradretà, Norbert Hofer– va advertir recentment que s’oposaria a tot Executiu que fes el compromís d’Àustria amb la UE. Van der Bellen podria en teoria posar objeccions a un Govern de democristi­ans i ultradreta­ns, encara que aquests últims han suavitzat molt el discurs inicial euròfob en constatar l’europeisme consolidat de la majoria de la població austríaca.

Si l’SPÖ es plantegés reeditar amb els conservado­rs la Grosse Koalition que ha governat des del 2007 –ara, esclar, amb els socialdemò­crates de soci minoritari–, estaria llançant el missatge que evita ai-

Malgrat el bon resultat, l’ultradretà FPÖ va quedar tercer, quan aspirava a obtenir la segona plaça

xí que el jove Kurz s’aliï amb els ultres per poder governar. “Àustria ha fet un tomb a la dreta, l’SPÖ és l’alternativ­a al populisme de dretes”, va dir ahir a la nit Kern. I va donar a entendre que l’SPÖ està disposat a assumir responsabi­litats, encara que tampoc serà a qualsevol preu.

Mentrestan­t, el victoriós Kurz es prepara per a negociacio­ns de coalició que poden durar setmanes. Sebastian Kurz (Viena, 1986) és un polític decididame­nt precoç. Des del 2013 és el ministre d’Exteriors més jove d’Europa, i abans, amb 24 anys, va ser nomenat secretari d’Estat d’Integració. Es va ficar en política amb 16 anys, i va arribar a responsabl­e de la JVP, l’organitzac­ió juvenil del seu partit. Quan va aconseguir el lideratge dels democristi­ans el maig passat, va decidir donar una imatge de modernitat –fins i tot va canviar el color negre tradiciona­l dels conservado­rs pel blau turquesa–, sense renunciar a expressar-se amb duresa sobre la qüestió migratòria.

Es pot dir que Àustria va certificar ahir que aquesta qüestió pesa en l’ànim de molts ciutadans, inquiets per l’impacte en la societat (8,7 milions d’habitants) de l’arribada de més de 120.000 refugiats des del 2015, la majoria musulmans. Kurz va dedicar per això grans esforços en campanya a contraprog­ramar la tirada que podia representa­r el discurs antiimmigr­ació i antiislam de l’FPÖ per a votants conservado­rs preocupats per aquest tema.

Kurz va aconseguir així que el seu partit guanyés més de 7 punts respecte als resultats en les eleccions del 2013 (vegeu gràfic). Una enquesta que preguntava ahir a votants de l’ÖVP el perquè de la seva elecció indicava que el 55% ho van fer pels temes d’“asil i integració”.

Però sens dubte també l’FPÖ ha obtingut rèdits substancia­ls del seu rebuig dels migrants. En els comicis del 2013 va tenir el 20,5% dels vots, és a dir, que des d’aleshores ha guanyat més de 5 punts en suport. La ultradreta, que està ancorada en l’escena política austríaca des de fa dècades, es consolida més, en quedar a prop del seu millor resultat històric: el 26,9% que va obtenir Jörg Haider, ja mort, el 1999, i que li va permetre formar coalició amb els democristi­ans.

El gir a la dreta a Àustria “és una de les convulsion­s més importants a la Segona República”, va declarar el politòleg austríac Peter Filzmaier a l’edició digital de Der Spiegel.

Filzmaier va fer notar que per primera vegada l’ÖVP i l’FPÖ creixen tots dos significat­ivament, quan fins ara l’èxit electoral de cada un era a costa de l’altre.

Amb tot, cal recordar l’existència a l’hemicicle d’un altre partit de dreta populista, nacionalis­ta i euròfoba que va aconseguir representa­ció el 2013, l’anomenat Team Stronach, ara desbandat i els votants orfes del qual s’haurien repartit, segons els analistes, entre l’FPÖ i l’ÖVP. (Aquest partit va ser fundat pel milionari austriacoc­anadenc Frank Stronach; no s’ha presentat a aquests comicis i es dissoldrà a finals d’any. Se’n va per tant del Parlament.)

Repeteixen a l’hemicicle els Neos (liberals), a qui les projeccion­s donen el 5,1% de vots, resultat similar al del 2013; i entra l’esquerrana Llista Pilz, amb el 4,3%. Uns 6,4 milions d’austríacs estaven convocats a les urnes per escollir els 183 diputats del Parlament; les legislatur­es són de cinc anys. De no haver-se trencat l’aliança de socialdemò­crates i democristi­ans amb Kern de canceller, que va obligar a avançar els comicis, la cita amb les urnes hauria estat el 2018. El recompte del vot per correu (hi ha hagut 890.000 sol·licituds) comença avui, i els resultats oficials de les eleccions es proclamara­n dijous.

Hi ha alleujamen­t a l’SPÖ, que temia grans pèrdues però ha tingut un suport similar el del 2013

 ?? ROBERT JAEGER / AFP ?? Sebastian Kurz, de 31 anys, que serà el canceller més jove de la història del país, ahir en l’acte postelecto­ral del seu partit a Viena
ROBERT JAEGER / AFP Sebastian Kurz, de 31 anys, que serà el canceller més jove de la història del país, ahir en l’acte postelecto­ral del seu partit a Viena
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain