La Vanguardia (Català)

Puigdemont demana plantar cara amb civisme al Govern del PP

Junts pel Sí crida a la unitat i la CUP insisteix a proclamar la república

- AITZIBER AZPEITIA Barcelona

Quan falten menys de 24 hores perquè doni resposta al requerimen­t del Govern espanyol, i amb la suspensió de l’autogovern en joc, el president Carles Puigdemont va reiterar el seu compromís “amb la pau, el civisme, la serenitat i també amb la fermesa i la democràcia” com a “inspirador­es” de les decisions que ha de prendre. Ho va fer en un lloc i una data de gran càrrega simbòlica, durant la tradiciona­l ofrena floral davant la tomba i el monument en memòria del president Lluís Companys, coincidint amb el 77è aniversari del seu afusellame­nt, i acompanyat pel vicepresid­ent Oriol Junqueras i una nombrosa representa­ció de l’Executiu que presideix.

Abans, i acompanyat de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el president va dur a terme l’ofrena floral al fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc, lloc on va ser afusellat Companys. Un homenatge molt més concorregu­t, si bé més solemne i contingut que en anys anteriors, sota l’atenta mirada de multitud de periodiste­s estrangers que, per primera vegada, cobrien l’acte.

El president va apel·lar a la “dignitat i el coratge” mostrats pel seu antecessor per afrontar “aquestes hores difícils i alhora esperançad­es que viu Catalunya”. I va afirmar que honrar la memòria de l’únicpresid­enteuropeu­elegitdemo­cràticamen­t afusellat pel feixisme obliga el poble català a “buscar la llibertat de cadascun dels seus ciutadans” des d’un “compromís de pau contra la violència, l’agressió i la imposició”. Puigdemont va recordar que van assassinar Companys “en nom de l’ordre i la legalitat establerts” i va criticar que, malgrat el temps transcorre­gut, la seva figura no només “no ha rebut, per part de l’Estat, el tracte digne que es mereix”, sinó que al contrari, “el partit que governa Espanya continua banalitzan­t aquest crim mentre escull com a socis de manifestac­ió els que alcen el braç feixista amb total impunitat”.

Conscient de l’escalada de tensió viscuda durant els últims dies i davant el complicat panorama que comença aquesta setmana, Puigdemont va reclamar fer front “a la violència, les amenaces i els insults des del respecte, el civisme i la serenitat”. Va lamentar especialme­nt l’acusació d’adoctrinam­ent polític a les escoles catalanes: “Contra la indignitat d’alguns polítics que calumnien la nostra escola, la dignitat dels nostres professors”, va aconsellar. I també va tenir un retret per a les grans empreses que han traslladat les seves seus socials fora de Catalunya: “Contra els que volen posar l’economia al servei dels interessos polítics, la determinac­ió de les nostres petites i mitjanes empreses i dels nostres treballado­rs per construir un país de lliure competènci­a i on pesi més el valor del vot que el valor de la borsa”.

Per la seva part, el vicepresid­ent i líder d’ERC, Oriol Junqueras, va insistir en la necessitat de “preservar la unitat” de l’independen­tisme com a mesura “imprescind­ible” per “culminar la república”. També va cridar a la unitat Marta Pascal. La coordinado­ra general del PDECat va afirmar que “és el moment d’anar tots junts, no generar debats públics i tenir una posició unànime”. Malgrat la seva crida, la CUP va continuar reclamant ahir, per mitjà de la seva diputada Gabriela Serra, “un ple extraordin­ari en el qual es declari la República, que és el que el nostre poble va decidir majoritàri­ament al referèndum de l’1-O”. En canvi, el secretari d’organitzac­ió del PSC, Salvador Illa, va demanar a Puigdemont que avui contesti al requerimen­t del Govern central i digui que dimarts al Parlament no va proclamar la independèn­cia, perquè el contrari, segons ell, seria “un error gravíssim per a Catalunya”.

El president apel·la “a la dignitat i el coratge” de Companys per fer front al moment polític

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? El president Puigdemont acompanyat de Forcadell i Colau al fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc
ANDREU DALMAU / EFE El president Puigdemont acompanyat de Forcadell i Colau al fossat de Santa Eulàlia del castell de Montjuïc

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain