La Vanguardia (Català)

Federer doblega Nadal a la final de Xangai

El número u, amb problemes físics, cau contra el suís i es planteja escurçar la campanya

- RAMÓN ÁLVAREZ Barcelona

Hauria estat una derrota dolça per tancar la millor gira asiàtica de la seva carrera –títol a Pequín i final a Xangai–si no hagués estat davant l’etern rival. Rafa Nadal va tornar a caure ahir contra Roger Federer en un episodi més d’un rivalitat que sembla no tenir final. Amb un compressor de la ròtula a la cama dreta i clars signes d’estar castigat per l’acumulació de partits sobre pista dura, la derrota pot fer canviar de plans al número u i alterar el seu final de campanya. El balear ja va aventurar ahir que podria optar per la via del suís, per començar a selecciona­r molt bé els seus tornejos. “El meu calendari ara és Basilea i París, però no sé el que passarà, necessito pensar-hi aquestes properes dues setmanes”, va assenyalar Nadal després de refusar parlar sobre l’estat del seu genoll.

Sense punts a defensar en dos tornejos –un ATP 500 i un Masters 1000– que es disputen també sobre pista dura i la mirada posada al Masters de Londres, un títol que li falta a la col·lecció, Nadal podria intentar recuperar sensacions amb aquest descans que tan bé ha sabut administra­r el suís al llarg d’aquesta campanya. El partit d’ahir, el 38è mà a mà entre tots dos, va deixar en evidència que el suís, de 36 anys, estava millor físicament que l’espanyol i va derrotar-lo per quarta vegada aquesta temporada. El balanç continua sent favorable per a Nadal, 23-15, si bé els últims cinc enfrontame­nts han estat per a Federer. Nadal, de fet, no aconseguei­x guanyarlo des de la semifinal de l’Open d’Austràlia del 2014. El suís, per la seva part, fa un nou pas en la seva vasta trajectòri­a, igualant Ivan Lendl amb 94 títols. Per davant ja només té Jimmy Connors, amb 104.

La comparació de la temporada entre els actuals número u i dos del rànquing també és reveladora. Amb la victòria d’ahir, Federer va igualar Nadal amb sis títols. Tot i això, el balear ha disputat 16 tornejos, al llarg dels quals ha acumulat 75 partits, mentre que el suís ha jugat 10 tornejos i 48 partits. Aquests 27 partits de més els va acabar pagant ahir el de Manacor. “Quan jugues contra algú que és millor que tu en la majoria de les coses que realment importen en aquest esport i en aquest tipus de superfície, és molt difícil. I les condicions han estat molt millors per a ell que per a mi”, va reconèixer Nadal després de la seva derrota.

El partit va començar a decidir-se ja al primer joc, quan Federer va trencar el servei de Nadal i es va mostrar extraordin­àriament sòlid en el seu, en què va incloure deu aces, per quatre del seu rival. El primer servei del de Basilea va ser pràcticame­nt impecable, amb un 83% d’efectivita­t. Després de mantenir el seu avantatge al primer set amb boles al límit i intercanvi­s que forçaven els errors del seu rival, Federer va tornar a trencar al segon. Va acabar guanyant el partit a la restada en tot just 1 hora i 12 minuts i va fer reflexiona­r l’oponent. El seu exemple no és dolent.

 ??  ??
 ?? ANDY WONG / AP ?? Federer fa broma amb Nadal durant la cerimònia de lliurament de premis del torneig de Xangai
ANDY WONG / AP Federer fa broma amb Nadal durant la cerimònia de lliurament de premis del torneig de Xangai

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain