La Vanguardia (Català)

Vuit persones mortes en un atropellam­ent terrorista en un carril bici de Nova York

L’atacant, que va sortir de la furgoneta cridant “Al·là és el més gran”, va ser detingut després de xocar contra un bus escolar i exhibir armes falses

- FRANCESC PEIRÓN Nova York, Correspons­al

El fantasma del terrorisme islamista va arribar a Manhattan en plena festa de Halloween quan un individu va envestir amb una furgoneta els transeünts que circulaven per un carril bici a prop de la zona zero. Vuit persones van morir i desenes van quedar ferides en aquest viatge mortal que va acabar quan l’atacant va estavellar el vehicle contra un bus escolar i va ser abatut per la policia.

La festa de Halloween, la commemorac­ió dels sants, es va convertir en un bany de sang. Com a Londres, Niça, Berlín o Barcelona, Nova York va viure ahir un atemptat terrorista amb atropellam­ent. El conductor, que va resultar ferit de bala, va cridar “Al·là és el més gran”. Va deixar almenys vuit morts i una quinzena de ferits.

Va passar al baix Manhattan, tocant al reconstruï­t World Trade Center, que es va convertir en la zona zero després del tràgic atac de l’11-S del 2001.

“Partint de la informació que disposem en aquest moment, això ha estat un acte de terror i, particular­ment, un covard atac terrorista dirigit a matar ciutadans innocents”, va afirmar l’alcalde Bill de Blasio.

El presumpte autor, que estava ingressat al Bellevue Hospital, es diu Sayfullo Saipov, un immigrant uzbek que va arribar als Estats Units el 2010 i que disposava de permís de residència. Al seu carnet de conduir figura com a resident a Tampa (Florida). Però tot apunta que s’havia mudat, ja que se l’ubica per Nova York i Nova Jersey. En aquest estat és on va llogar la furgoneta amb què, passades les tres de la tarda, va envestir pel carril bici del carrer Oest, unes vuit illes, fins que es va encastar contra un autobús escolar a la confluènci­a del carrer Chambers. Va arremetre contra aquest bus, on hi anaven dos nens i dos adults, amb la intenció de causar més danys.

Llavors va escapar de la furgoneta, al costat de dues escoles. És en aquell moment que va cridar en àrab “Al·là és el més gran”. Anava amb dues pistoles grosses a la vista, al mig de la calçada, entre cotxes, una escena que va terroritza­r els testimonis. “Va armat, va armat”, es va sentir el crit d’una transeünt. Una de les armes era de perdigons i l’altra de paintball. Un policia el va abatre. Un altre testimoni va escoltar cinc o sis trets. L’autor va quedar estès a l’asfalt.

“Creiem que és un llop solitari, no pensem que hi hagi un complot més gran”, va assenyalar Andrew Cuomo, governador de l’estat de Nova York. Cuomo va advertir que s’havia decretat un increment del desplegame­nt policial, “però no perquè tinguem el temor que hi hagi més amenaça, sinó per prevenció, no hi ha d’haver més ansietat entre la gent”.

A L’HOSPITAL Detingut l’autor de l’atac, un immigrant uzbek que va sortir del cotxe amb dues pistoles

El president Donald Trump va ser informat immediatam­ent. Al cap d’una estona va tuitejar. “Sembla que a Nova York hi ha hagut un atac per una persona malalta i trastornad­a, les forces de seguretat estan seguint el cas de prop. No als EUA!”, va afirmar el president.

Una bicicletes tirades, destros- sades, van quedar com a testimoni de l’horror. D’altres van veure una escena molt més aterridora. “He sentit una persona cridar al carril bici i he pensat que havia caigut”, va assenyalar un altre testimoni. “Després he vist una persona a terra i altres que em deien que cridés a urgències”, va afegir.

En el recorregut, aquest presumpte terrorista a l’estil de l’Estat

PARAULA D’ALCALDE “Als novaiorque­sos ja ens van posar a prova i res no ens farà enrere”, diu De Blasio

Islàmic va deixar sis morts. Uns altres dos van morir a l’hospital. “No podran amb el nostre esperit, als novaiorque­sos ja ens van posar a prova i res no ens farà enrere”, va afirmar De Blasio.

Al West Village es va mantenir la cavalcada de Halloween. Els ciutadans van sortir al carrer desafiant la por.

 ?? CRAIG RUTTLE / AP ?? El terrorista va atropellar diverses persones que circulaven pel carril bici fins que es va encastar contra un autobús escolar
CRAIG RUTTLE / AP El terrorista va atropellar diverses persones que circulaven pel carril bici fins que es va encastar contra un autobús escolar
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain