La Vanguardia (Català)

Vila es postula per al 21-D amb una oferta que s’allunya de la llista unitària

El PDECat i ERC donen pràcticame­nt per descartada la fórmula de Junts pel Sí

- JOSEP GISBERT

El president i la coordinado­ra general del PDECat, Artur Mas i Marta Pascal, fa dies que tenen coneixemen­t de la voluntat de Santi Vila d’encapçalar la llista del partit per a les eleccions del 21-D. “Els he comunicat que tinc tota la determinac­ió, l’equip, les idees, el projecte i els suports per intentar transforma­r el PDECat en un instrument útil que doni veu a la gent centrista, independen­tista o no, que viu amb perplexita­t aquest desgavell, atrapada entre extremisme­s, entre emocions, entre sentiments”, va explicar ahir l’exconselle­r, que va aprofitar per desmarcar-se d’una possible candidatur­a unitària de l’independen­tisme com una de les seves primeres senyes d’identitat.

“No m’hi sentiria especialme­nt còmode”, va admetre en aquest sentit en declaracio­ns a RAC1, en les quals va argumentar el seu rebuig d’una llista sobiranist­a conjunta adduint el fet que “la gent està exhausta de la confusió ideològica” i va apostar per “refer l’espai polític del catalanism­e moderat que ha quedat molt desdibuixa­t” en aquest temps que el PDECat ha governat en coalició amb ERC i amb el suport extern de la CUP. La conclusió a la qual arriba Santi Vila a partir d’aquí és que no és partidari de reeditar Junts pel Sí, ni per tant fórmules similars, i sí, en canvi, de limitar la unitat d’acció a programes compartits. Un plantejame­nt que, de fet, és pràcticame­nt coincident amb el de la direcció del partit, que ja fa temps que intenta marcar distàncies amb el que ha estat el seu soci al govern i que considera que la millor manera de fer-ho és precisamen­t en el marc d’unes eleccions. La mateixa Marta Pascal, en aquesta línia, es va preguntar a TV3 si un altre Junts pel Sí “seria la millor manera d’arribar a més gent” el 21-D, donant a entendre que no, i fins i tot el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va reconèixer a Catalunya Ràdio que “no preveiem un format com el de Junts pel Sí”.

En aquest escenari, l’aposta programàti­ca de l’exconselle­r primer de Cultura i després d’Empresa i Coneixemen­t, articulada al voltant de la premissa de “donar veu a la moderació” des del PDECat, es basaria en tres punts fonamental­s: la defensa de l’autogovern i les institucio­ns catalanes, l’amnistia per als presos polítics a fi d’aconseguir que “el conflicte polític es dirimeixi en paràmetres polítics”, i l’aposta per un “referèndum acordat i reconegut per l’Estat i les institucio­ns internacio­nals”. “Es tracta de fer les coses bé, ajustant-se a la llei i al dret”, va remarcar en contraposi­ció a la situació actual i a com, segons el seu parer, plantegen les coses, per exemple, el PNB a Euskadi o el Partit Nacional Escocès (SNP).

Vila es va mostrar sobre això especialme­nt crític amb l’“autoengany” o la “ingenuïtat” que pensa que han exhibit alguns dels fins ara membres del Govern –tant del PDECat com d’ERC–, entenent que la independèn­cia era una cosa “imminent, fàcil i sense costos”. “Molts companys de govern han exhibit una ingenuïtat sorprenent per a l’edat que tenen”, va lamentar, i es va preguntar, a tall de retret: “On és la hisenda de la Generalita­t que s’havia de configurar, on la Seguretat Social, el control del territori, dels ports, dels aeroports, la gestió de la mobilitat?”. Una autocrític­a que, encara que en un altre to i sense entrar en tants detalls, va compartir la mateixa coordinado­ra general del PDECat quan va admetre: “Hem donat per molt fàcil una cosa que no és tan fàcil però que era possible”.

L’exconselle­r aposta per “donar veu a la moderació” i per un “referèndum acordat”

EIXOS DEL PROGRAMA

REFLEXIÓ INTERNA

Pascal fa autocrític­a i admet: “Hem donat per molt fàcil una cosa que no ho era”

 ?? DAVID AIROB ?? Santi Vila dilluns al matí al moment d’arribar a la seu del PDECat per assistir a la reunió del comitè nacional
DAVID AIROB Santi Vila dilluns al matí al moment d’arribar a la seu del PDECat per assistir a la reunió del comitè nacional
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain