La Vanguardia (Català)

La CUP avançarà dissabte la decisió de fer coalició o presentar-se sola

- Barcelona

La CUP es va haver de ressituar quan Mariano Rajoy va convocar eleccions per al 21 de desembre a Catalunya. Els anticapita­listes van esmenar de seguida les seves reaccions en calent a les xarxes socials, i dissabte passat no van descartar cap escenari. Fins al punt que per aquest dissabte han convocat un consell polític que se celebrarà a Perpinyà per estudiar si es presenten als comicis, i hi han afegit una assemblea general extraordin­ària per al cap de setmana de l’11 i 12 de novembre amb tota la seva militància per ratificar la decisió.

L’assemblea general es el màxim òrgan decisori de la CUP. Ara per ara, segons fonts consultade­s, la formació té pensat prendre part en les eleccions, sense descartar una coalició. De fet, segons la llei electoral, el termini per presentar una candidatur­a en coalició expira el 7 de novembre. L’assemblea se celebraria cinc dies més tard, però des de la CUP asseguren que el consell polític –que reuneix una seixantena de representa­nts de totes les assemblees territoria­ls– podria prendre la decisió d’aliar-se amb una altra formació el dia 4 “per si de cas”, en espera de la ratificaci­ó de la militància a l’assemblea general.

De totes maneres, el ventall de possibilit­ats és ampli. La CUP podria optar per presentar-se amb la seva sigla, ja sigui juntament amb la Crida Constituen­t –les organitzac­ions que li donen suport– o no; fins i tot formar una llista unitària. En tots aquests casos el termini acabaria el dia 17 per a les candidatur­es de partit. Però, evidentmen­t, l’opció de no anar a les eleccions també està oberta.

La CUP preveu reunions amb altres partits polítics aquests dies, malgrat que avisa que no avalen unes eleccions catalanes convocades per l’Estat, tal com va avisar dilluns la cupaire Mireia Boya.

Tanmateix, els anticapita­listes estan pendents també de tot el que s’esdevé amb els membres del Govern destituït. Ahir, en un comunicat entorn de la citació del Tribunal Suprem de la presidenta del Parlament i altres membres de la Mesa acusats de rebel·lió, sedició i malversaci­ó, la CUP va expressar la seva “solidarita­t” amb els afectats. A més, considera aquesta mesura “una nova actuació de revenja política per part de la Fiscalia espanyola”.

Igualment, els cupaires qualifique­n d’“acte de dignitat” la compareixe­nça de Carles Puigdemont a Brussel·les junt amb part dels exconselle­rs. No obstant això, la CUP critica que “hi ha hagut un excés d’improvisac­ió en algunes actuacions dels darrers mesos” del procés, i de fet consideren que els darrers quatre dies constaten que els dos últims anys “no s’ha fet la feina en la creació i consolidac­ió d’estructure­s d’Estat”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain