La Vanguardia (Català)

Als xinesos no els agrada el formatge

Una peculiarit­at evolutiva els predisposa a rebutjar els lactis

- ALBERT MOLINS RENTER

El setembre d’aquest any les autoritats xineses van prohibir les importacio­ns d’alguns tipus de formatge, perquè les soques de bacteris que intervenen en la seva elaboració no estaven autoritzad­es al país. Concretame­nt, el veto afectava les varietats més pudents de formatges de pasta tova i madurades amb floridures, com el roquefort, el gorgonzola o l’stilton. Ara, després de reunions amb funcionari­s de la UE i la intercessi­ó de l’ambaixada francesa a Pequín, la Xina ha aixecat el veto.

Quan parlem de cuina xinesa –o més ben dit, de cuines xineses– ningú no pensa en el formatge i els lactis com a part dels seus ingredient­s comuns. Però sobta que els xinesos puguin sentir certa aprensió pels aliments fermentats per floridures o bacteris o per les olors i els gustos forts. “La cuina cantonesa inclou tota mena de tendons i vísceres”, explica Manel Ollé, professor d’Estudis Xinesos de la UPF, que afegeix que “si té quatre potes i no és un moble, els cantonesos s’ho mengen”. La gastronomi­a xinesa “és sofisticad­a en l’elaboració, però no en la selecció dels ingredient­s”, remarca Ollé.

Les raons de la seva poca predisposi­ció cap als lactis en general s’ha de buscar en raons històrique­s i fins i tot evolutives. Segons Ollé, “històricam­ent, a la Xina hi ha hagut poc pasturatge, perquè, malgrat que és un país molt gran, també té molts habitants i les terres fèrtils s’han dedicat a altres coses”. Això és vàlid pel que fa a l’ètnia han, la dominant, però altres pobles que venen de les estepes, com el Tibet i Mongòlia, sí que consumeixe­n lactis.

Segons Francesc Xavier Medina, director de la càtedra d’Alimentaci­ó de la Unesco de la UOC, “la majoria de la població del món era lactòfoba”. La intolerànc­ia a la lactosa va ser la condició humana típica. La lactosa és el sucre de la llet, no pot ser utilitzada directamen­t pel nostre organisme i s’ha de reduir en sucres més simples. La lactasa és l’enzim responsabl­e d’aquest procés.

Els mamífers produeixen lactasa de manera natural durant la lactància, però la producció es pot aturar, també de manera natural, substituin­t la llet materna per aliments sòlids, i “si per qualsevol raó es deixen de consumir lactis”, diu Elena Roura, dietista nutricioni­sta de la Fundació Alícia.

De la llet s’obté calci, que també pot derivar de les verdures de fulla, dels llegums i de les espines del peix. El calci és fonamental per al desenvolup­ament dels ossos i les dents, però també per al funcioname­nt del cor. “Als hipertenso­s, que prenen poca sal, se’ls recomana que prenguin calci”, afegeix Roura. La lactosa ajuda a fixar el calci, també ho fa la vitamina D, que s’obté del peix, i que necessita llum solar per sintetitza­r-se. “Tots tenim vitamina D a la pell, que és la que s’activa gràcies a la llum solar”, explica aquesta dietista.

Quan els humans van començar a domesticar els animals, la llet va començar a ser una altra font d’aliment, hi va haver grups humans que van patir una mutació i no van deixar de produir lactasa. Aquest va ser el cas de les poblacions del nord d’Europa, actualment països amb llarga tradició de consum de lactis, allunyades del mar i amb climes severs, on l’agricultur­a era complicada i l’accés a la llum solar no era fàcil. Per a aquests grups, el consum de lactis es va convertir en “un avantatge competitiu. Estaven més ben alimentats i sobrevivie­n més”, diu Roura.

Per contra, en la dieta dels xinesos de fa uns 12.000 anys, les verdures de fulla eren habituals, per la qual cosa no tenien necessitat d’ingerir lactis d’adults. A més, els habitants d’àrees costaneres van desenvolup­ar tècniques i tecnologia per pescar, i tenien infraestru­ctures comercials per transporta­r els productes del mar terra endins. Per tant, estaven ben proveïts de peix, i el clima feia que no tinguessin problemes per fixar el calci mitjançant la vitamina D. Només les poblacions molt allunyades del mar, com els actuals mongols i tibetans, obtenien algun benefici del consum de lactis.

De tota manera, cal tenir en compte que “els lactis fermentats, com el formatge i el iogurt, tenen menys calci que els crus” –diu Roura–, i la seva lactosa ha estat descompost­a en sucres simples, de manera que la lactasa no és necessària per digerir-los. Per tant, la intolerànc­ia evolutiva a la lactosa i l’entorn ecològic dels xinesos només explicaria la meitat del conte sobre per què els xinesos no mengen formatge. En la manera com es construeix el gust hi ha l’altra meitat.

Segons Medina, per explicar per què es menja un aliment es pot adoptar, d’una banda, una “perspectiv­a materialis­ta” que en aquest cas seria l’evolució i l’entorn, o bé una perspectiv­a simbòlica, seguint els atributs que es donen a un determinat aliment i que es materialit­zen en tabús religiosos que normalment relacionen un aliment amb una situació de perill. Un exemple seria el del porc a l’islam. “El porc és un animal omnívor que competeix pel menjar amb les persones, i per tant és lògic que hi hagi cultures en què no se’n criï”, explica Medina. D’altra banda, això es materialit­za en el tabú religiós que el converteix en un animal impur.

Manel Ollé explica que “a la Xina no hi ha tabús respecte als lactis ni el formatge”, però “si alguna cosa se’t posa malament és molt difícil que el seu consum s’acabi convertint en tradiciona­l”, i per tant ,“si no estàs acostumat al gust, el més lògic és que a l’hora de tastar-la la rebutgis, perquè la construcci­ó del gust és un procés molt dilatat en el temps”, afegeix Medina.

Manel Ollé afirma que tradiciona­lment es considerav­a el consum de llet “una cosa burgesa, típica de les elits”, però que més modernamen­t els xinesos consumeixe­n sobretot “iogurt, que s’ha posat molt de moda, i llets maternes”. I sí, comencen a consumir, a importar i menjar formatge, de la mateixa manera que consumeixe­n i importen vi i “tants altres productes de cuina internacio­nal”, explica Ollé.

Els asiàtics tradiciona­lment han obtingut el calci de les verdures de fulla i del peix

 ?? PETER KLAUNZER / AFP ?? Peng Liyuan i el seu marit, el president de la Xina, Xi Jinping, tastant una fondue de formatge amb el ministre suís d’Afers exteriors, Didier Burkhalter
PETER KLAUNZER / AFP Peng Liyuan i el seu marit, el president de la Xina, Xi Jinping, tastant una fondue de formatge amb el ministre suís d’Afers exteriors, Didier Burkhalter

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain