La Vanguardia (Català)

Barbastre reobre el litigi per l’art de la Franja

- Lleida

El bisbat de Barbastre-Montsó va anunciar ahir, a través del seu advocat, que en els propers dies presentara­n una demanda civil contra el bisbat de Lleida i el Consorci del Museu de Lleida per la qual reclamen la propietat de 112 obres d’art que formen part del Museu de Lleida i que procedeixe­n de les parròquies de la Franja aragonesa que fins al 1995 formaven part de la diòcesi lleidatana.

L’advocat de la part aragonesa, Joaquín Guerrero va anunciar l’obertura de la via civil després de celebrar a Lleida un acte de conciliaci­ó entre les dues parts en el qual no es va arribar a cap acord. Segons Guerrero, “davant l’aplicació de l’article 155 encara queda alguna possibilit­at que els representa­nts de la Generalita­t canviïn d’opinió i lliurin les obres si hi ha un possible relleu d’aquests representa­nts polítics”. L’advocat del bisbat de Lleida, Marc Cervòs, va explicar que “sempre hem reconegut les sentències eclesiàsti­ques emeses fins ara pel Vaticà, però el bisbat no pot adherir-se a cap acord judicial perquè no disposa d’aquests béns, ja que es troben actualment al Museu de Lleida i són en mans del consorci”. “No podem avenir-nos a la conciliaci­ó, perquè no podem”, va afirmar. El bisbat manté la mateixa actitud que va adoptar l’anterior prelat, Joan Piris, l’octubre del 2010, quan va renunciar a defensar la propietat de les obres. A l’acte de conciliaci­ó no hi va anar cap representa­nt del Consorci del Museu de Lleida, format pel bisbat, la Generalita­t, la Diputació i l’Ajuntament de Lleida. El procés judicial es desenvolup­arà a Catalunya, al revés d’altres demandes, com la interposad­a per l’Ajuntament de Vilanova de Sixena.

El conflicte s’arrossega des que el Vaticà va autoritzar la segregació de Lleida de 112 parròquies aragoneses que van passar a dependre de Barbastre-Montsó. Un decret del nunci papal va assenyalar que les obres d’art havien de ser lliurades a la diòcesi aragonesa.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain