La Vanguardia (Català)

Catalunya lidera l’augment de l’atur a l’octubre

La ministra Báñez atribueix la baixa afiliació a la incertesa política

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Primeres dades sobre el mercat laboral a Catalunya des de l’increment de la tensió política amb l’1-O. El mes d’octubre, l’afiliació mitjana va créixer a Catalunya en 1.700 persones respecte al mes anterior, fins a assolir els 3,30 milions de cotitzants. La taxa de creixement queda només en un 0,05%, lluny de la mitjana espanyola, que es va situar en el 0,51%, gràcies a un increment de 94.368 nous afiliats –una xifra una mica inferior a la del 2016, en què va sumar 101.000 ocupats–. L’octubre de l’any passat, els afiliats a la Seguretat Social van pujar a Catalunya en 13.000 persones (0,41%). Alhora, el nombre d’inscrits a les llistes d’atur del Servei d’Ocupació de Catalunya va pujar a 415.071 persones (14.698 més que al setembre), cosa que la converteix en la comunitat amb un increment més important, superant Andalusia (+12.971) i les Balears (+8.980). A Espanya, l’atur va augmentar en 56.844 persones i afecta 3,46 milions de ciutadans.

En termes relatius, Catalunya, amb una alça de l’atur registrat del 3,67% (davant l’1,67% de mitjana a Espanya), se situa en quart lloc entre les autonomies que registren un increment més gran del nombre d’aturats. Encapçalen el rànquing les Balears (21,17%), La Rioja (7,01%) i Cantàbria (3,83%). L’octubre del 2016, les llistes d’atur a Catalunya van registrar 7.300 persones més respecte al mes anterior, a un ritme de l’1,6%. Amb aquestes dades, el Govern central no va dubtar a relacionar-ho amb la crisi institucio­nal viscuda a Catalunya. A primera hora del matí, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, va afirmar amb rotunditat: “S’està parant la creació de l’ocupació a Catalunya”, per afegir tot seguit que “l’estabilita­t és fonamental” per crear llocs de treball.

A més, el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, va assegurar que els esdevenime­nts de l’1-O a Catalunya havien afectat el turisme “de forma molt notable” i va al·ludir a la caiguda d’ocupació pel pont del Pilar. Báñez va voler destacar així mateix que, mentre que en comunitats com la valenciana i Madrid l’afiliació mitjana havia pujat en 38.000 i 39.000 persones respectiva­ment, a Catalunya l’increment havia estat de només 1.700 cotitzador­s.

Les dades d’Ocupació són un dels primers registres conjuntura­ls sobre l’evolució de l’economia del quart trimestre de l’any, en el punt de mira dels analistes per escrutar el possible impacte de la tensió política en l’activitat. Paradoxalm­ent, els experts considerav­en a priori que les dades sobre el mercat laboral serien de les que trigarien més a reflectir, si arribés el cas, aquesta afectació.

A Espanya, la contractac­ió al sector educatiu (+137.152) i l’administra­ció pública (+26.711) va portar el nombre d’afiliats fins als 18,43 milions, amb el final de la campanya estiuenca i l’arrencada del curs escolar. Entre les activitats en què es va destruir més ocupació destaquen l’hostaleria (-60.030) i les activitats sanitàries (-33.888). En els últims dotze mesos s’han creat 617.173 llocs de treball, la qual cosa suposa un ritme de creixement del 3,46%. Segons el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, des del pitjor moment de destrucció d’ocupació per la crisi s’ha recuperat el 68% del perdut. A Catalunya, l’afiliació s’ha incrementa­t en 119.638 persones (3,76%) respecte als registres d’un any enrere.

Quant a l’atur registrat, des de l’octubre del 2016 s’han reduït en gairebé 300.000 els aturats a Espanya (-7,91%). Alhora, a Catalunya ha baixat en 43.335 persones, un 9,45% menys que dotze mesos abans.

Ahir, Foment del Treball va veure “urgent” generar un clima d’estabilita­t institucio­nal i seguretat jurídica per garantir el creixement econòmic i de l’ocupació. Sobre l’increment de l’atur a Catalunya, van assegurar que aquesta pujada “tan rellevant ens obliga a ser expectants en els propers mesos per valorar si s’està produint un cert alentiment del creixement econòmic”. Mentrestan­t, la CEOE va expressar que l’avenç en la recuperaci­ó de l’ocupació “continuï consolidan­t-se aquesta tardor” i no es vegi afectada “per tensions i situacions d’incertesa en el panorama nacional”.

Catalunya va ser la comunitat on més va pujar el nombre d’aturats

L’afiliació creix en 94.368 persones, fins als 18,43 milions; hi ha 3,46 milions d’aturats

 ?? XAVIER GÓMEZ ?? L’educació i l’ocupació pública van impulsar la creació de llocs de treball a Espanya
XAVIER GÓMEZ L’educació i l’ocupació pública van impulsar la creació de llocs de treball a Espanya
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain