La Vanguardia (Català)

I quan es va despertar, el drama encara hi era

- Màrius Carol DIRECTOR

EL país se’n va anar a dormir dijous amb la imatge de les furgonetes de la Guàrdia Civil, reconeixib­les pels seus llums blaus, dirigint-se enmig de la nit a la presó d’Estremera, al sud-est de Madrid, amb nou exconselle­rs de la Generalita­t a bord. El mateix país es va despertar divendres al matí i el drama encara hi era, com el dinosaure al conte de Monterroso. Però, sobretot, es va llevar amb una sensació d’impotència democràtic­a i igualment de fracàs col·lectiu.

L’exconselle­r Santi Vila, l’únic dels detinguts per al qual la jutgessa Lamela no havia decretat presó incondicio­nal, va poder abandonar el penal després de pagar, ahir al migdia, els 50.000 euros de fiança. A la sortida, va dir dues coses. Una, que era descoratja­dor veure que els qui eren membres del govern català haguessin ingressat a la presó amb el carnet de reclús. I dos, que demanava als presidents del Govern, del Congrés i del Senat que posessin fi a aquesta situació terrible, que no beneficia en res la democràcia espanyola.

D’un temps ençà, els dies a Catalunya són flàccids com el camembert que va inspirar Dalí per als seus rellotges tous i inflamats com les girafes en flames igualment dalinianes. A mesura que avançava la jornada hi va haver talls de carreteres, manifestac­ions multitudin­àries i una convocatòr­ia de vaga general per al dia 8. Res que no fos previsible, tot el que ens condueix a un futur impredicti­ble. I la jutgessa va dictar una ordre internacio­nal de cerca i captura de Carles Puigdemont (i quatre exconselle­rs), que a la mateixa hora declarava a la televisió pública belga que estava disposat a presentar-se com a candidat a les eleccions del 21-D, fins i tot des de l’estranger.

En aquest clima es va saber que Catalunya és l’autonomia on més va pujar l’atur a l’octubre. El país és tan fràgil com la política. Les eleccions difícilmen­t resoldran res. I fins i tot poden acabar d’enredar-ho tot.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain