La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

L’augment de l’atur a Catalunya al mes d’octubre, i la detenció de l’excomissar­i José Manuel Villarejo.

EL comissari jubilat José Manuel Villarejo va ser detingut ahir per ordre de la Fiscalia Anticorrup­ció com a presumpte cervell d’una xarxa de blanqueig de capitals i immigració il·legal, junt amb un altre agent veterà, el comissari Salamanca, antic responsabl­e de la comissaria de l’aeroport de Barajas. L’anomenada operació Tàndem, una investigac­ió de la unitat d’afers interns de la Policia, coneguda vulgarment com “la policia de la policia”, suposa a la pràctica el final de trajecte d’un policia sui generis al qual es relaciona amb operacions tèrboles de la denominada “policia política” per desacredit­ar personalit­ats rellevants, com ara el jutge Baltasar Garzón, dirigents de Podem o cognoms nacionalis­tes com els Pujol Ferrusola o els de l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias. Alguns dels informes en aquesta línia d’actuació han resultat molt poc fiables o directamen­t falsos.

Convé recordar que José Villarejo, de 65 anys, té dos processos més en curs: la seva presumpta relació amb enregistra­ments a policies i agents del CNI per afavorir el petit Nicolás, i la presumpta agressió amb arma blanca a la doctora Elisa Pinto, relacionad­a amb un alt executiu madrileny. No està malament per a un funcionari policial a qui li agrada definir-se com “un agent encobert” que ha passat les últimes tres dècades sota el paraigua de la direcció general de la Policia.

La detenció de José Manuel Villarejo, amb la deguda prudència tot esperant que la justícia segueixi el seu curs, es presta a diverses interpreta­cions, algunes pròpies de l’ampolla mig plena o mig buida. El comissari Villarejo va mantenir una “guerra interna” i gens edificant amb el fins fa poc comissari i responsabl­e de la unitat d’afers interns, Marcelino Martín Blas, amb qui havia col·laborat anteriorme­nt en algunes investigac­ions polèmiques com l’anomenada operació Catalunya. Aquesta enemistat va arribar a proporcion­s alarmants per al prestigi i el bon funcioname­nt del Ministeri de l’Interior. Més tard que d’hora, però benvingut sigui, ha tornat l’ordre a un departamen­t clau de l’administra­ció de l’Estat. L’operació Tàndem deixa en evidència el grau d’impunitat en què es movia José Manuel Villarejo, un comissari amb un patrimoni que s’acosta als 25 milions d’euros, segons un informe de l’esmentada “policia policial”.

Els cossos policials de l’Estat estan obligats a respectar la llei però també la línia vermella de la decència, ahir, avui i sempre. És una bona notícia que hagi estat la mateixa policia la que aporti a la justícia prou material per detenir un comissari molt autònom (i no precisamen­t en el millor dels sentits).

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain