La Vanguardia (Català)

El forat es tanca

-

La capa d’ozó ha vist com es redueix el seu forat antàrtic en els últims anys.

El forat de la capa d’ozó sobre l’Antàrtida, un fenomen que té lloc cada any a la primavera Austral, ha assolit aquest any la seva extensió més petita des del 1988, segons va anunciar la NASA. Ha tingut aquest setembre un màxim de 19,6 milions de km2. És una superfície que duplica la dels EUA, però són 2.100 km2 menys que el 2016 i 5.300 km2 menys que el 2015.

Paul Newman, científic de la NASA, va dir que les tempestes a les capes altes de l’atmosfera han escalfat l’aire i han evitat que els productes químics, com el clor i el brom, destruïssi­n l’ozó. “Aquest any ha estat realment petit, i això és bo”, va dir Newman.

En qualsevol cas, el que ha passat es fruit també d’una tendència de millora, que s’ha anat consolidan­t després de la prohibició gradual dels gasos CFCs, utilitzats en aeorosols, equips d’aire condiciona­t i refrigeran­ts. El forat de la capa d’ozó va assolir el seu pic màxim el 2000 (29,86 milions de km2).

L’ozó protegeix la Terra dels perillosos rajos ultraviola­ts que causen càncer de pell, danys als cultius i d’altres efecte nocius. Els científics calculen que sense el Protocol de Mont-real (1987), que va prohibir aquestes substàncie­s, el 2030, es registrari­en dos milions de casos addicional­s de càncer de pell.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain