La Vanguardia (Català)

Sixena demana presó

- Barcelona

A les peticions d’extradició dels exconselle­rs de la Generalita­t de Catalunya dictades per l’Audiència Nacional s’ha afegit ara la localitat aragonesa de Vilanova de Sixena, que reclama l’empresonam­ent del conseller Lluís Puig perquè considera que ha desobeït l’autoritat judicial en la disputa per les pintures romàniques.

L’Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) ha sol·licitat a la Sala Penal del Tribunal Suprem que emeti una euroordre de detenció i lliurament contra l’exconselle­r de Cultura Lluís Puig, que suposadame­nt és a Brussel·les. La petició es va fer unes hores abans que la jutge de l’Audiència Nacional Carmen Lamela dictés ordre internacio­nal de recerca i captura contra l’expresiden­t Carles Puigdemont i quatre exconselle­rs, entre ells Lluís Puig, tots els quals haurien fugit d’Espanya i podrien trobar-se a Bèlgica.

L’advocat Jorge Español, que representa l’Ajuntament de Sixena en el litigi pel retorn dels béns d’art sacre que hi ha al Museu de Lleida, ha aclarit que es basa en la denúncia presentada davant l’Alt Tribunal contra aquest exconselle­r de Cultura i contra el seu antecessor en el càrrec, Santi Vila, com a presumptes autors dels delictes d’apropiació indeguda, desobedièn­cia a l’autoritat judicial i prevaricac­ió.

L’Ajuntament de Sixena considera que els dos consellers han incomplert els mandats de la magistrada jutgessa del jutjat número 1 d’Osca que va declarar nul·les de ple dret i va anul·lar les vendes del tresor artístic del monestir de Sixena a la Generalita­t i al MNAC i que va ordenar la devolució d’aquests béns a Sixena. Segons aquest advocat madrileny, l’estratègia de Luís Puig i Santi Vila “forma part suposadame­nt del pla ocult per independit­zar Catalunya d’Espanya, i s’ha elegit la baula més feble de l’organitzac­ió judicial, un jutjat de primera instància d’una petita capital de província, com a assaig per mostrar que Catalunya no obeirà els mandats de les autoritats judicials espanyoles que no convinguin als interessos nacionals de Catalunya”.

Lluís Puig se’n va anar a Brussel·les amb el president Carles Puigdemont i altres consellers, i amb ells va comparèixe­r dimarts a la roda de premsa que es va fer a la capital belga. Després se’l va veure a l’avió tornant cap a Barcelona amb el conseller Joaquim Forn. Tot i això, dijous no es va presentar a l’Audiència Nacional, i no s’ha tornat a saber res més d’ell. Se suposa que va tornar a Brussel·les, però tampoc no han transcendi­t les causes d’aquest viatge llampec fins a Barcelona per tornar a marxar a Brussel·les.

La petició es va fer hores abans de l’ordre internacio­nal de cerca i captura de l’Audiència Nacional

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain