La Vanguardia (Català)

La Fiscalia arxiva una nova querella per il·legalitzar la CUP

- BARCELONA Redacció i agències

La Fiscalia General de l’Estat ha arxivat, sense ni tan sols obrir una investigac­ió, l’expedient iniciat arran de la presentaci­ó, per un particular, d’un escrit en què se sol·licita la il·legalitzac­ió de la CUP i la seva dissolució com a partit perquè “promou públicamen­t la independèn­cia”.

La denúncia, que ha estat avançada per Voz Populi, es basava en la llei de Partits Polítics, que afirma que “un partit serà declarat il·legal quan la seva activitat vulneri els principis democràtic­s” o quan legitimi la violència “com a mètode per a la consecució d’objectius polítics”.

El ministeri públic ha obert un expedient intern que s’ha tancat sense iniciar diligèncie­s d’ordenació amb relació a aquest escrit, que denuncia que la CUP està “donant suport, promovent i defensant públicamen­t un acte il·legal que atempta directamen­t i frontalmen­t contra la Constituci­ó espanyola”.

Igualment la demanda denuncia que és “públic i notori” que el partit independen­tista “està promociona­nt i defensa la celebració” de la consulta il·legal de Catalunya, que “atempta” contra els principis de la Constituci­ó espanyola. La denúncia al·lega que, segons l’Estatut d’Autonomia de Catalunya, la Generalita­t “no té cap competènci­a” per convocar consultes populars per via de referèndum per decidir sobre la seva integració a Espanya. A més a més, exposa que a Catalunya “s’ha evidenciat l’ús de la violència” contra els agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, amb relació als fets que van tenir lloc el 20 i el 21 de setembre a Barcelona durant els escorcolls i les detencions ordenats per un jutjat d’instrucció per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre.

En aquest sentit, la demanda afirma que la CUP està darrere de la crida que es va fer a la ciutadania per intentar impedir l’acció judicial, i diu que aquesta convocatòr­ia a la “mobilitzac­ió tumultuosa i violenta” no ha estat aïllada. “Aquest alçament de veu per agitar la convivènci­a pacífica amb la finalitat d’atemptar contra la Constituci­ó espanyola s’ha repetit en nombroses ocasions per membres de la CUP”, diu l’escrit.

No és la primera vegada que es presenten aquest tipus d’escrits; el partit Vox ja va registrar el desembre del 2015 una petició d’il·legalitzac­ió de la CUP i ERC pel seu posicionam­ent en defensa de la independèn­cia de Catalunya, i ho va fer emparant-se igualment en la llei de Partits i el Codi Penal.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain