La Vanguardia (Català)

El PDECat pressiona ERC perquè s’avingui a fer una “llista de país”

La disposició de Puigdemont a ser candidat dona ales a la proposta unitària

- ÀLEX TORT Barcelona

La coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, va evitar opinar sobre si ERC s’avindria a formar part d’una “llista de país” per al 21-D, els eixos de la qual haurien de sustentar-se en demanar “llibertat, amnistia i la defensa de les institucio­ns”. Amb aquesta proposta, el PDECat pretén pressionar els republican­s, que sembla que tinguin coll avall presentar-s’hi deixant de banda el partit que presideix Artur Mas. Però l’anunci ahir a la tarda de Carles Puigdemont, en una entrevista a un canal de televisió belga, que estaria disposat a ser candidat, fins i tot des de l’estranger, podria donar ales a la proposta i potser fer canviar de parer ERC perquè s’apropi a la candidatur­a unitària.

El cas és que el PDECat va celebrar ahir una reunió del comitè nacional del partit en què van participar, a més de la direcció, diputats i senadors. La trobada es va fer al Parlament i va durar més de tres hores. Pascal, en roda de premsa, va demanar a totes les forces sobiranist­es que siguin capaces de posar-se s’acord per concórrer en aquesta “llista de país”, que primaria exigir la llibertat dels “presos polítics” i “combatre” l’article 155 de la Constituci­ó. La coordinado­ra general va obrir la porta a tothom, fins i tot als comuns que lideren Xavier Domènech i Ada Colau. “Si la resta no ho veuen, els intentarem convèncer. Els ciutadans esperen solucions, no baralles ni retrets”, va insistir Pascal. A la pressió per formar una llista única s’hi afegeixen l’ANC i Òmnium, tot i que ja fa dies que van expressar que respectari­en i donarien suport a qualsevol opció que acabessin adoptant els partits.

De totes maneres, Pascal va reconèixer que durant la reunió, en cas de presentar-se el PDECat tot sol, no es va plantejar cap candidat ni cap del llista. L’únic que s’ha manifestat en aquest sentit va ser l’exconselle­r Santi Vila.

Malgrat la proposta d’aquesta llista unitària, cal recordar que el president d’ERC, Oriol Junqueras, va escriure a l’Ara que la seva formació aposta per presentar-se als comicis de desembre per separat. “Cadascú que triï la millor fórmula per concórrer a les eleccions”, va escriure. De fet, a Esquerra són partidaris de crear un “bloc democràtic”, “bloc republicà” o una “unitat republican­a”, on la sigla d’ERC quedi en un segon pla, i que aplegui diferents sensibilit­ats dintre del sobiranism­e. El ventall hauria de ser ampli i fins i tot preveuen afegir-hi actuals membres del PDECat “descontent­s” amb la seva formació. Fonts d’ERC asseguren també que s’ha estat parlant amb l’encara líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, per incorporar-lo, però a Fachin també se’l disputen la CUP i hi han mantingut converses. Tanmateix, una part del programa electoral hauria de ser compartit amb la resta de forces polítiques sobiranist­es.

Aquesta és l’opció prioritàri­a que ara mateix tenen sobre la taula els republican­s. Però tot està per veure. La decisió de Puigdemont va trencar esquemes i avui ERC aprofitarà el consell nacional que celebrarà a les dotze del migdia a la seva seu nacional a Barcelona per acabar de concretar la seva posició.

Amb tot, Pascal aposta per incloure en la candidatur­a unitària que propugna els empresonat­s per l’Audiència Nacional i els que continuen a Bèlgica: “Si ens donen el seu consentime­nt, hi han d’estar: són un valor per al país. Hi comptem. Ahir només els vam poder saludar des de lluny”.

Esquerra és partidària d’un “bloc republicà” que incorpori membres “descontent­s” del Partit Demòcrata

 ?? ANDREU DALMAU / EFE ?? L’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas amb la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, durant la reunió d’ahir al Parlament
ANDREU DALMAU / EFE L’expresiden­t de la Generalita­t Artur Mas amb la coordinado­ra general del PDECat, Marta Pascal, durant la reunió d’ahir al Parlament
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain