La Vanguardia (Català)

Les defenses dels exconselle­rs es queixen de com els van portar a presó

Els advocats consideren que hi va haver maltractam­ent físic i verbal als detinguts

- JOSÉ MARÍA BRUNET Madrid

La llarga jornada que Oriol Junqueras i vuit exmembres més del Govern van passar dijous a l’Audiència Nacional, per acabar en presó incondicio­nal, tindrà un epíleg de queixes, polèmiques i recursos. Les defenses creuen que han rebut un tracte indegut en diversos aspectes, però sobretot lamenten les condicions en què els exconselle­rs van ser conduïts fins als centres penitencia­ris respectius.

El lletrat Andreu Van den Eynde, que defensa l’exvicepres­ident de la Generalita­t i els exconselle­rs d’ERC, va utilitzar certa contenció per explicar que durant el trasllat dels detinguts a la presó es va produir un tracte “no correcte”. Amb tot, va preferir no entrar en precisions fins que hagi rebut alguna explicació, que sol·licitarà a Institucio­ns Penitencià­ries.

El trasllat es va fer en furgons de la Guàrdia Civil, on part dels detinguts es van desplaçar emmanillat­s per l’esquena. En el cas de l’exconselle­r de Justícia, Carles Mundó, aquesta conducció li hauria provocat erosions i lesions lleus als canells, d’acord amb un comunicat mèdic que han rebut les defenses.

Van den Eynde, en tot cas, es va limitar a dir que tenia entès que l’incident que s’havia produït en el desplaçame­nt a la presó d’Estremera tenia el seu origen en un problema de “contenció mecànica”. El motiu pel qual sol·licitarà informació d’Institucio­ns Penitencià­ries és, sobretot, perquè a l’arribada dels detinguts a la presó se’ls fa un primer examen mèdic. Els informes facultatiu­s confirmari­en, en el seu cas, si en el moment d’arribar a la presó els conduïts presentave­n efectivame­nt algun tipus de lesió que hagués pogut produir-se durant el desplaçame­nt. Fonts d’Institucio­ns Penitencià­ries han assegurat, al seu torn, que cap dels detinguts no ha manifestat queixa per les condicions del seu internamen­t i trasllat.

El lletrat Jaume Alonso-Cuevillas, que al seu torn defensa els exconselle­rs empresonat­s del PDECat, també va expressar per la seva banda queixes pel tracte que els seus patrocinat­s van rebre durant el seu trasllat a la presó. D’acord amb el relat que els advocats han rebut, durant el camí es van produir expression­s de menyspreu i burla. Sobre aquest fet, Van den Eynde va manifestar ahir que “si el trasllat es va fer per part de gent valenta, també tindran la valentia de dir el que van fer”. El mateix advocat va afegir que en aquests trasllats hi pot haver “impunitat”, però que els organismes internacio­nals “són implacable­s” per garantir que les persones privades de llibertat reben un tracte correcte. Van den Eynde va dir que apel·larà a aquestes instàncies internacio­nals en cas de comprovar la vulneració de drets dels seus defensats. Santi Vila, al seu torn, va dir, un cop posat ahir en llibertat, després de pagar la seva fiança de 50.000 euros, que no va tenir cap problema en el seu trasllat.

Entre els advocats dels exconselle­rs també hi ha especial malestar per la manera com van tenir lloc els interrogat­oris, perquè haurien preferit que, com va passar al Suprem, se suspengues­sin per preparar millor la seva defensa. Els lletrats afirmen haver interessat la suspensió de les declaracio­ns, tant per escrit com verbalment, al mateix jutjat. La interlocut­òria de la jutgessa, tot i això, nega que s’hagués formalitza­t l’esmentada petició. Pel que sembla, un dels escrits va arribar per via telemàtica al jutjat quan els interrogat­oris ja s’estaven produint. Van den Eynde, al seu torn, va arribar tard als de l’Audiència perquè també defensa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a primera hora va estar assistint-la al Suprem. Els lletrats consideren, en resum, que no se’ls han facilitat les condicions per dur a terme la seva tasca en els termes més adequats.

Paral·lelament, la Sala Penal de l’Audiència Nacional va rebutjar ahir el recurs de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart contra la seva situació de presó incondicio­nal. La decisió es va prendre en un tribunal format per cinc magistrats, uns dels quals, José Ricardo de Prada, va formular un vot particular en contra de la resolució.

La Fiscalia, al seu torn, es va oposar al recurs pel fet de considerar que subsisteix­en els motius pels quals la jutgessa Lamela va enviar a la presó els dos investigat­s. El fiscal Pedro Rubira va subratllar que les crides efectuades per Sànchez i Cuixart els dies 20 i 21 de setembre, mentre la Guàrdia Civil registrava la Conselleri­a d’Economia, no van ser “per dur a terme una concentrac­ió o manifestac­ió pacífica, sinó per impedir que els membres de la comissió judicial poguessin desenvolup­ar les seves funcions en compliment de la llei”.

El lletrat de Sànchez, Jordi Pina, i l’advocada de Cuixart, Marina Roig, van negar al seu torn que existeixi risc de fuga perquè els dos investigat­s han respost quan els ha cridat el jutge. Roig va aportar així mateix un vídeo per sostenir la tesi que el seu defensat va convocar en tot moment a una concentrac­ió pacífica.

La Sala Penal manté a la presó Sànchez i Cuixart, amb el vot en contra d’un dels cinc magistrats Els advocats critiquen que l’Audiència no els donés més temps per preparar la defensa, com va passar al TS

 ?? EMILIA GUTIÉRREZ ?? Andreu van den Eynde, advocat dels exconselle­rs d’ERC, va visitar els seus clients a la presó d’Estremera
EMILIA GUTIÉRREZ Andreu van den Eynde, advocat dels exconselle­rs d’ERC, va visitar els seus clients a la presó d’Estremera

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain