La Vanguardia (Català)

Les eleccions del 21 de desembre tindran un pressupost de 25 milions

- I. ELLAKURÍA Barcelona

En la seva segona roda de premsa per informar dels acords presos per l’Executiu de Mariano Rajoy respecte de Catalunya, el delegat del Govern central, Enric Millo, va avançar ahir que les eleccions autonòmiqu­es del pròxim 21 de desembre tindran un pressupost estimat de 25 milions d’euros per a la Generalita­t, dels quals 17,3 correspone­n a aquest exercici del 2017 i els altres 7,7 al del 2018.

L’ampliació de pressupost, a càrrec del fons de contingènc­ia de la Generalita­t, serà de 12,3 milions d’euros, que s’afegeixen als cinc milions ja previstos en els comptes autonòmics per a aquest any. Pel que fa a les subvencion­s, s’estableix que el Govern de la Generalita­t serà l’encarregad­a de subvencion­ar les despeses dels partits per la tramesa directa i personal als electors de propaganda i publicitat electoral amb els mateixos imports que les anteriors eleccions del 27 de setembre del 2015.

Una de les qüestions que encara s’han d’aclarir és si es tanquen les escoles, ja que el 21 de desembre, dijous, és dia feiner. Millo va afirmar, en aquest sentit, que el Govern del PP està estudiant si s’hauran de tancar els centres escolars que seran punts de votació, i que si finalment es considera necessària aquesta mesura per facilitar la logística, es comunicarà.

Aquesta nova crida a les urnes, en virtut de l’aplicació de l’article 155 de la Constituci­ó, tindrà un cens de 5.553.983 milions d’electors, dels quals 224.844 resideixen a l’estranger però amb municipi d’inscripció, a efectes electorals, a Catalunya. Dels electors residents a Catalunya, 136.300 podran votar per primera vegada, si així ho volen, després d’haver arribat a la majoria d’edat.

Malgrat els comentaris que circulaven ahir per les xarxes socials sobre un “empadronam­ent massiu” a Barcelona per alterar la llista d’electors, tant el Govern central com l’Ajuntament de la ciutat van recordar que, d’acord amb la llei electoral, el cens està tancat des de l’1 d’agost passat.

En la seva intervenci­ó a la Delegació del Govern a Barcelona, Millo no va voler valorar si les decisions judicials poden acabar mobilitzan­t els independen­tistes, però sí que va destacar la importànci­a que hi hagi una alta participac­ió: “En un procés electoral sempre és bo que hi hagi la màxima participac­ió, atès que garanteix un resultat més proper al conjunt de la voluntat els catalans”, va destacar.

Igualment, Millo va anunciar la designació de Juan Antonio Puigserver, secretari general tècnic del Ministeri de l’Interior que dirigeix Juan Ignacio Zoido, per exercir funcions de la secretaria general d’Interior de la Generalita­t, així com de l’àrea de processos electorals del Departamen­t de la Vicepresid­ència.

Les autoritats recorden que el cens no es pot alterar perquè està tancat des de l’1 d’agost

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain