La Vanguardia (Català)

Els comuns volen donar forma a un “front catalanist­a” per al 21-D

L’amnistia, la defensa de l’autogovern i un referèndum, entre les propostes

- RAÚL MONTILLA Barcelona

CatComú propugna, davant la llista única, que es puguin acordar una sèrie de mínims transversa­ls

Catalunya en Comú (CatComú) vol crear un “front comú catalanist­a” de cara al 21-D, com a resposta “a l’autoritari­sme” del Govern central i perquè Catalunya superi l’actual conflicte. Una proposta que passa per posar sobre la taula una sèrie d’iniciative­s que puguin fer seves altres partits catalans com, per exemple, l’amnistia dels exmembres del Govern empresonat­s, així com dels presidents de l’ANC i d’Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart; l’eliminació de l’article 155 de la Constituci­ó, i mesures que passin per blindar l’autogovern sense oblidar la demanda d’un referèndum pactat, i amb garanties, sobre la independèn­cia.

No es tractaria, per tant, expliquen fonts dels comuns, de crear una plataforma o una única llista electoral en la qual es presentin diferents formacions polítiques, sinó posar sobre la taula uns mínims, unes propostes “catalanist­es” que siguin “transversa­ls”. A aquest front se li començarà a donar forma demà en una reunió de la coordinado­ra nacional.

“El Govern del Partit Popular està duent a terme una acció tradiciona­l per generar més tensió i fractura, per crear un conflicte que duri anys i nosaltres hem de treballar per fer front a aquest Govern central”, va manifestar ahir el coordinado­r general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, en una entrevista a la cadena Ser.

Es tracta, per tant, d’un front compatible amb la proposta de “llista de país” que va llançar ahir el PDECat? No: els comuns no volen perdre la seva identitat i encara menys diluir-se. El coordinado­r general d’EUiA i dirigent de Catalunya en Comú Joan Josep Nuet ja va avançar, en aquest sentit, que és “difícil” que Catalunya en Comú s’afegeixi a la proposta. “El PDECat no pot demanar una llista de país perquè després prenguin les decisions els de sempre i alguns que no són electes. No pot demanar una llista de país i pensar que les opinions d’entitats com CC.OO., UGT o la petita i mitjana empresa no compten, perquè llavors la llista de país és només una taula de salvació electoral, no una llista de país”, va assenyalar l’exdiputat de Catalunya Sí que es Pot.

La idea del front se centra en els continguts. “Molts partits polítics no estan representa­nt el que vol la majoria de la població”, va manifestar Domènech, que va instar la resta de partits polítics, com té previst fer el seu, a “crear propostes i formes d’actuar que siguin transversa­ls a Catalunya”.

Al marge, segons van explicar ahir fonts de la formació liderada també per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, la coordinado­ra nacional dels comuns també discutirà demà la “fórmula” en la qual es presentarà a les pròximes eleccions. És a dir: si ho fa en una coalició, en què s’hi podrien sumar entitats, però en la qual, pel que fa als partits, només s’espera Podem (CatComú ja està integrada per BComú, ICV, EUiA i Equo). Però que s’hi sumi o no el partit encara liderat per AlbanoDant­e Fachin només dependrà del que acabin decidint les seves bases dimarts vinent, precisamen­t, el mateix dia en què es tanca el termini per presentar coalicions als comicis del desembre.

També hi ha previst que els comuns posin demà sobre la taula una proposta de llista electoral de cara a les eleccions del 21-D, que haurà de ser ratificada dissabte vinent 11 de novembre. Previsible­ment estarà liderada per Domènech.

 ?? MARTA PEREZ / EFE ?? Xavier Domènech, diputat al Congrés, ahir arribant a l’estació de Barcelona Sants
MARTA PEREZ / EFE Xavier Domènech, diputat al Congrés, ahir arribant a l’estació de Barcelona Sants
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain