La Vanguardia (Català)

L’ANC i Òmnium plantegen una gran manifestac­ió que reediti les Diades

Les entitats s’afegeixen a la vaga convocada dimecres per sindicats minoritari­s

- ÀLEX TORT Barcelona

La setmana de la llibertat. Aquest és el nom que l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural han donat a la sèrie de mobilitzac­ions endegades ahir a la tarda amb les concentrac­ions davant dels ajuntament­s catalans i que tindran com a punt àlgid una gran manifestac­ió l’11 de novembre. La pretensió de les dues entitats sobiranist­es és que aquesta protesta esdevingui un nou Onze de Setembre; és a dir, una mobilitzac­ió multitudin­ària i similar en volum, a l’estil de les exitoses Diades dels darrers set anys.

Entremig, una encartella­da “massiva” programada per aquest diumenge i, per al dimecres 8 de novembre, una vaga general. De fet, aquesta darrera va ser la principal reclamació dels congregats dijous davant les portes del Parlament un cop conegut l’empresonam­ent de l’ex-vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, i vuit exconselle­rs. La vaga general va ser convocada ahir per la Intersindi­cal-CSC, però va fer una crida als sindicats majoriatar­is, CC.OO. i UGT, perquè s’hi sumin. Per ara no ho han fet.

L’objectiu de totes aquestes accions no és un cap altra que demanar la “llibertat dels presos polítics”. Amb la manifestac­ió esperen que es generi un ressò internacio­nal “considerab­le”, segons van reconèixer Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, vicepresid­ents de l’ANC i d’Òmnium, respectiva­ment. De totes maneres, l’únic que se sap és que serà a Barcelona, però les dues entitats no han tancat, encara, quins carrers s’ocuparan. La logística serà tan gran que suposarà “autocars per mobilitzar centenars de milers de persones”, va assenyalar Alcoberro.

Pel que fa a la vaga general, a banda de l’ANC i d’Òmnium, de moment els partits independen­tistes han donat suport explícit a la iniciativa. També l’Associació de Municipis per la Independèn­cia (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis (ACM). En canvi, la CGT se’n va desmarcar, tot i que va deixar en mans dels afiliats la seva participac­ió. Ara bé, ha trobat l’oposició frontal de Foment del Treball, que va anunciar que presentarà una demanda davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) perquè la vaga general sigui declarada il·legal. La patronal catalana considera que la vaga es sustenta en motius polítics i no laborals.

Les entitats i els partits sobiranist­es no donen el seu braç a tòrcer. Ahir es van tornar a aplegar milers de ciutadans a les places dels ajuntament­s dels municipis catalans per exigir la llibertat dels empresonat­s. A les set de la tarda les consignes van tornar a ressonar: “Vaga general”, “És Puigdemont el nostre

Foment del Treball s’oposa frontalmen­t a l’aturada del 8 de novembre i presentarà una demanda als jutjats

president”, “Vergonya d’Europa” i “Llibertat presos polítics”. Precisamen­t, a la plaça Sant Jaume de Barcelona es va poder veure, penjada a la façana de l’Ajuntament, una pancarta que exigia la llibertat dels “presos polítics”. Durant tot el dia van ser molts els punts de la xarxa viària catalana que van ser tallats per la ciutadania. Al vespre, per exemple, dos cotxes avançaven en paral·lel per la C-16, que passa per Berga, alentint així la circulació.

La mobilitzac­ió també va ser multitudin­ària a Reus, Girona, Tortosa, Tarragona, Sabadell, Lleida, Balaguer, etc.

 ?? QUIQUE GARCÍA / EFE ?? Els manifestan­ts van omplir ahir a la tarda la plaça Sant Jaume per demanar la llibertat dels empresonat­s
QUIQUE GARCÍA / EFE Els manifestan­ts van omplir ahir a la tarda la plaça Sant Jaume per demanar la llibertat dels empresonat­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain