La Vanguardia (Català)

Polítics empresonat­s i candidats electorals

- Joan Vintró J. VINTRÓ, catedràtic de Dret Constituci­onal. Universita­t de Barcelona.

Doncs sí. Els membres del Govern de Catalunya, posats a la presó aquesta setmana, i els dirigents de l’ANC i d’Òmnium, empresonat­s ja fa més dies, es poden presentar a les eleccions del 21-D. El marc jurídic és totalment clar i inequívoc respecte a aquesta qüestió. L’element clau és que entre les causes d’inelegibil­itat establerte­s per l’article 6.2 de la Loreg no hi figura la presó preventiva. I aquesta és la situació en la qual es troben actualment, i sens dubte en el moment de formalitza­r-se les candidatur­es electorals, els actors polítics esmentats anteriorme­nt com a conseqüènc­ia de la presumpta comissió de determinat­s delictes.

L’article citat de la Loreg certament estableix dos supòsits d’inelegibil­itat connectats a la comissió de delictes però exigeix una prèvia condemna judicial. Amb caràcter general cal que es tracti de condemnats per sentència ferma a una pena privativa de llibertat en el temps que duri la pena. Amb caràcter especial es refereix a condemnats, fins i tot sense sentència ferma, per delictes de rebel·lió o contra les institucio­ns de l’Estat quan s’hagi imposat la inhabilita­ció per l’exercici del dret de sufragi passiu. Dit en altres paraules, si abans del 21-D no es dicten sentències judicials de les caracterís­tiques descrites, els consellers i els activistes socials empresonat­s poden ser candidats a les properes eleccions catalanes.

Si aquestes persones es presenten a les eleccions i són elegides cal plantejar-se el seu accés a la condició de diputat i les possibilit­ats efectives de l’exercici del càrrec en la hipòtesi que continuïn en la situació de presó preventiva. La primera qüestió té una solució factible, mentre que la segona esdevé problemàti­ca.

L’accés al ple exercici de la condició de parlamenta­ri no revesteix el Parlament de Catalunya de cap especial formalisme públic i presencial, a diferència del que passa, per exemple, al Congrés dels Diputats espanyol. En aquest sentit l’article 23 del Reglament regula un procedimen­t de caràcter purament documental: el diputat electe, d’una banda, ha de lliurar a la Cambra la credencial emesa per la Junta Electoral i una declaració als efectes de les incompatib­ilitats i, de l’altra, ha de signar un paper de promesa o jurament de respecte a la Constituci­ó i l’Estatut. En definitiva, no sembla que hi hagi cap impediment per tal que un diputat electe empresonat faci arribar al Parlament la documentac­ió requerida reglamentà­riament i pugui, per tant, gaudir de la condició plena de parlamenta­ri.

En canvi, presenta dificultat­s gairebé insalvable­s el mantenimen­t efectiu de la condició de diputat si aquest es troba en situació de presó preventiva. La raó no és que l’empresonam­ent preventiu comporti la pèrdua o la suspensió de la condició de parlamenta­ri ja que això no ho estableix el Reglament. El motiu és d’ordre funcional i disciplina­ri. En aquest sentit el diputat empresonat òbviament no pot assistir a les sessions parlamentà­ries i en principi tampoc pot fer ús de la delegació de vot regulada per l’article 93 del Reglament. Aquest precepte admet la delegació de vot únicament en casos de baixa per maternitat o paternitat, hospitalit­zació, malaltia greu o incapacita­t perllongad­a degudament acreditade­s. Només una interpreta­ció extremadam­ent extensiva de la incapacita­t, i no comuna amb el sentit jurídic clàssic de la figura, podria situar la presó preventiva com a supòsit d’aplicació de la delegació de vot.

Llavors, si no hi ha possibilit­at de la delegació de vot, l’absència dels diputats empresonat­s a les sessions del Parlament tindria dues conseqüènc­ies. Políticame­nt deixaria el grup o grups parlamenta­ris afectats amb menys efectius per a totes les votacions i jurídicame­nt obriria la porta a l’aplicació de les disposicio­ns disciplinà­ries del Reglament (arts. 231 i 235) que podrien comportar sancions i l’exclusió temporal de l’exercici de la condició de parlamenta­ri.

 ?? PABLO BLAZQUEZ DOMINGUEZ / GETTY ??
PABLO BLAZQUEZ DOMINGUEZ / GETTY

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain